Lisbeth og veninderne skåler i nordjysk bitter: Tusinder følger flytningen af Rubjerg Knude Fyr

Flere overnattede i bilen eller på hoteller tæt på fyret for at få en god plads.

Lisbeth Dissing (længst til højre) var cyklet med sine veninder fra byen Hundelev godt seks kilometer væk. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Det er ikke hver dag, man får chancen for at se en 700 ton tung bygning blive flyttet.

Derfor var der allerede tidligt mødt mange nysgerrige mennesker op for at følge dagens flytning af Rubjerg Knude Fyr.

Faktisk har der været så stor interesse for at se det nordjyske fyr blive flyttet de 60-80 meter, det kræver for at redde fyret fra at styrte i havet, at flere overnattede i biler og autocampere for at få en plads i første parket til den store flyttedag.

Asmus Andersen bor til dagligt i Nykøbing Falster, men har sommerhus i Nordjylland. Derfor har han en særlig tilknytning til området, og i denne uge holder han og konen ferie i Nordjylland for at kunne følge flytningen.

- Det måtte vi simpelthen ikke gå glip af. Det kan ikke sammenlignes med noget andet, og det er helt specielt. Det er fuldstændig fjollet at flytte et fyr, men det er meget sjovt, siger han.

Gået flere kilometer på krykker

Hjørring Kommune regner med, at op mod 25.000 mennesker i løbet af dagen vil følge med fra klitterne rundt omkring fyret.

Fra morgenstunden var der også besøg af Jens Peter Hansen fra Præstø. Han er taget til Nordjylland og bor to dage på hotel. I morges gik han fire til fem kilometer på krykker fra den nærliggende by Lønstrup for at kunne følge med.

Jens Peter Hansen gik en frisk morgentur for at følge flytningen af fyret. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

- Jeg synes, det er fantastisk, man kan flytte sådan noget. Lige så snart jeg så det på fjernsyn første gang, så sagde jeg: 'Det skal du se!', forklarer han.

Begivenheden følges også tæt af både danske og udenlandske medier - blandt andet de tyske TV-stationer ARD og RTL. 50 forskellige medier dækker begivenheden, og 100 pressefolk har meldt deres ankomst.

Så der var i morges kamp om pladserne ved hegnet, hvor den tidligere entreprenør fra Horsens, Bent Mathisen, allerede i sidste uge havde udset sig en plads. I dag mødte han op klokken 05.30 for at være med helt fra start.

- Det er den første proces, der er vigtig at se, og ikke bare at man ser tårnet bevæge sig - så kunne jeg lige så godt være blevet hjemme på sofaen og have set det i fjernsynet, siger han.

Bent Mathisen fra Horsens (til højre) var en af de første på plads i morges. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

'Det skal lykkes - og det gør det også!'

Fyret flyttes i ét stykke ved at skubbe det lige så langsomt fremad. Det sker på skinner, hvor det ved hjælp af donkrafte og en slags rulleskøjter hæves og rykkes henad sandet.

Og selvom det ikke går stærkt, er dagen fyldt med drama. Der er nemlig en risiko for, at flytningen går galt, og tårnet styrter sammen. Men det tror Bent Mathisen ikke på.

- Det skal lykkes - og det gør det også! Det er der slet ingen tvivl om. Med de foranstaltninger, de har lavet dernede, kan det slet ikke gå galt. Det tror jeg ikke på, siger Bent Mathisen.

De nysgerrige fremmødte holdes på sikker afstand af fyret bag et hegn. Forrest får journalister og særlige gæster lov at stå i et 'VIP-område'. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

I aften afsluttes ti ugers arbejde med at flytte fyret. Hvis alt går som planlagt, bliver det i aften fejret med champagne. Men allerede fra morgenstunden skålede Lisbeth Dissing og to af hendes veninder fra Hundelev i et glas bjesk (eller to).

- Vi har fulgt med, helt siden de startede med at grave ud, så selvfølgelig skal vi også være her i dag, forklarer hun.