Landmand gik konkurs: Det rammer hele familien - også børnene

Svineavler Ove Munk gik konkurs med sit landbrug og mærkede, hvordan det ramte hele familien. I dag opfordrer to store landbrugsorganisationer sine medlemmer til overveje at lukke og slukke - i tide.

- Min kone havde heller ikke kunnet blive ved med at holde til det pres. Det rammer hele familien også børnene. Vi har haft op- og nedture alle sammen, siger tidligere svineavler Ove Munk, der gik konkurs med sit landbrug. (Foto: © Sofie Guldager Rafn, DR Nórdjylland)

Indtil i vinter var Ove Munk svineavler i Svenstrup ved Aalborg. Men efter lang tids kamp for at vende en dårlig forretning til en god var han og familien nødt til at opgive.

- Vi prøvede lige til det sidste og prøvede at finde en anden bank, men det lykkedes ikke. Når det pengeinstitut, man har, ikke ønsker en som kunde, og kassekreditten er godt trukket, så er du nødt til at erkende, at du må melde dig konkurs, siger Ove Munk.

Han gik konkurs med sit landbrug og den tidligere landmand står i dag med en gæld på millioner og sit navn i RKI.

- Vi snakker en million-gæld. Det kan være, det er en snes millioner. De penge har jeg overhovedet ingen mulighed for at betale tilbage. Jeg må leve fra dag til dag. Der er jo ikke andet for, siger tidligere svineavler Ove Munk.

Opfordring til at redde familien

Landet over kæmper mange landmænd med at få budgettet til at hænge sammen.

Faktisk er flere landbrug i så dyb krise, at to store landbrugsorganisationer nu opfordrer sine medlemmer til at tage kontakt til en rådgiver for at finde ud af, om det er på tide at dreje nøglen om i stedet for at gældsætte sig yderligere.

- Vi opfordrer dem til at tage en snak med en professionel rådgiver, om det er tid til at sige stop nu, og på den måde undgå mere gæld og redde familien, siger formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen fra Løgstør.

Advokat Jens Axel Kruchov har set mange ulykkelige tilfælde, hvor landmænd har forsat til de tippede ud over kanten.

- Det gælder om at stoppe i tide, hvis fremtiden for landbruget er udsigtsløs. Man slider utroligt meget på sig selv og familien. Vi har set separationer, tilfælde af vanrøgt og desværre også selvmord. Derfor er der al mulig grund til at få det her løst, siger han

Svineavler: Vi var nødt til at sige stop

Det kan være svært at tage beslutningen i tide, derfor kunne den tidligere svineavler Ove Munk godt have brugt den opfordring. Han besluttede dog at stoppe, inden det hele kuldsejlede og gælden løb løbsk.

- Min kone havde heller ikke kunnet blive ved med at holde til det pres. Det rammer hele familien - også børnene. Vi har haft op- og nedture alle sammen, siger Ove Munk.

Han og familien er flyttet fra gården, som endnu ikke er blevet solgt, og hans sag mangler at blive endeligt gjort op. Det betyder, at Ove Munk ikke ved, præcis hvor stor hans gæld er. Dog valgte han og familien, at de ikke ville hæve gælden i et forsøg på at redde landbruget. Ove Munk er sikker på, at den beslutning var den rigtige.

- Vi gjorde op med os selv, at det ville vi ikke. Derfor var vi også nødt til at sige stop nu. Det ville ikke have reddet mig, men bare gjort tingene endnu værre, siger Ove Munk.

I dag er han ansat som vandløbsvedligeholder i Brønderslev Kommune. Selvom han er ærgerlig over at have mistet sit liv som landmand, dvæler han hverken ved fortiden eller bekymringer om sin store gæld.

- Man skal videre - fremad til noget andet, så man får en meningsfuld tilværelse. Jeg er glad for, at jeg kom ud af det. Jeg er glad for, at jeg ikke er blandt dem, der slås lige nu mod de ting, man er oppe imod, siger Ove Munk.