Kommunal kystsikring falder i god jord hos sommerhusejere

Sommerhusejere glæder sig over, at den lokale kommune fremover skal tage stilling til kystbeskyttelsessagerne.

Ifølge Miljøministeriet bliver det i fremtiden nemmere og mindre bureaukratisk at beskytte landets kyster. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hidtil har det været Kystdirektoratet, der har taget sig af kystsikringssager, men i fremtiden vil opgaven i stedet ligge hos kommunen.

Det er en del af en ny aftale mellem regeringen og kommunerne, som blev præsenteret torsdag.

Danmarks Naturfredningsforening Hjørring frygter, at naturen vil komme i anden række, mens sommerhusejerne er begejstrede.

Jens Buje fra Grundejerforeningen Nørlev Strand tror, det bliver lettere at få lov at kystsikre i en kommune som Hjørring med mange sommerhusturister.

- Hvis man er kommune og har mange turister i sit område, så vil man måske lettere sige ja end nej, for det er også et spørgsmål om penge.

Også formanden for Sommerhusforeningen Harrerenden, Per Lønborg Pedersen, glæder sig over, at det er kommunen, der får fat i den lange ende.

- Vi håber, det bliver enklere og mindre bureaukratisk, og at sagsbehandlingen kommer til at gå lidt hurtigere.

At man lokalt skal beslutte, om for eksempel en grundejerforening skal have lov at beskytte med granitblokke, vækker dog bekymring hos Jørgen Jørgensen, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring.

- Vi kan have en frygt for, at kommunerne vil være mere tilbøjelige til at træffe afgørelser, der er på lodsejernes præmisser og ikke så meget på naturens præmisser.

Regeringen vil samtidig ændre loven, så det også bliver lettere at få lov at beskytte kyster med sten og granit.