Alt for mange døjer med sår på sjælen efter at være blevet skilt. Det mener Folkekirken, som vil engagere sig mere i skilsmisser i en kommende kampagne, som Aalborg Stift er bannerfører for.
Susanne Moimas fra Aalborg husker kun alt for godt, de mange spørgsmål, som meldte sig, da hun for seks år siden blev skilt.
- Kunne jeg nu klare det økonomisk? Og hvad ville vennerne og familen sige? Og er jeg vraget? Der var mange ting, der spillede ind følelsesmæssigt, fortæller Susanne Moimas, der pludselig stod alene med to børn og en usikker fremtid i vente.
Tro er ikke en forudsætning
Folkekirken vil nu gøre mere for at hjælpe folk som netop Susanne Moimas. I midten af november lancerer Aalborg Stift en større kampagne, der skal sætte fokus på skilsmisser og forsøge at hjælpe folk videre i i livet.
- Når de værdier og mennesker, som var de allermest dyrebare for én, falder fra hinanden, så bliver man sat ud i en eksistiensiel krise, lyder det fra en Christian Grund Sørensen, der er sognepræst i Kongens Tisted i Rebild og projektleder på kampagnens hjemmeside, der får navnet alene.nu.
Selvom tro kommer til at spille en rolle på indholdssiden, er det dog ikke en forudsætning for, om man som fraskilt kan finde inspiration på hjemmesiden, forklarer han.
- Selvfølgelig vil det også indgå, at vi (Folkekirken, red.) tror på, at Gud kan spille en rolle i forhold til de overvejelser, vi gør os omkring livet. Men uanset, hvad vi tror på, har vi alle en masse oplevelser og erfaringer tilfælles. Og netop dem vil vi gerne bruge på at nå frem til det, som kan være vejen frem, lyder det fra sognepræsten.
Fejl, at kirken først hjælper nu
Christian Grund Sørensen mener, at det er på høje tid, at kirken engagerer sig mere i skilsmisser. Mere end 40 procent af alle ægteskaber bliver nemlig opløst, viser tal fra Danmarks Statistik.
- Det er en fejl, at vi ikke har gjort tilstrækkeligt ved det tidligere. Det er som om, vi har været bange for at støde folk væk. Men når familier falder fra hinanden, og vi står over for en slags eksistensiel ensomhed i vores kultur, bør kirken også kunne tiltale det i en kristen kontekst. Vi skal ikke stikke hovedet i busken, siger han.
For Susanne Moimas, der blev skilt efter tyve års ægteskab, falder Folkekirkens kommende kampagne i god jord.
- Det lyder som et fint initiativ, og jeg tror, at det kan være en hjælp for mange, som kan have svært ved at tale med deres familie eller venner om det.
Hun forventer dog ikke selv at klikke ind på alene.nu, som forventes at gå i luften den 22. oktober.
- Jeg blev gift tilbage i maj. Så det kan også føre noget godt med sig, siger hun.