Ingen har meldt sig: Nu får sommerhusejere varsel om at fjerne ulovlig kystsikring

Den beton, der kort før jul blev hældt ned ad en skrænt ved Lønstrup, skal fjernes, siger Kystdirektoratet.

Klittoppe og buske er skubbet ud over kanten og bagefter er der sprøjtet beton ud over for at holde på sandet. (Foto: © Jesper Nørgaard Thomsen, DR Nórdjylland)

Sommerhusejerne ved klinten i Lønstrup, hvor der er lavet forsøg på ulovlig kystsikring, får nu varsel om at fjerne den beton, der kort før jul blev hældt ned på stranden.

Varslet kommer fra Kystdirektoratet og sendes til ejerne af de sommerhuse, som ligger tættest på klinten, forklarer områdechef Hans Erik Cutoi-Toft. Tidligere har direktoratet politianmeldt den ulovlige kystsikring, som man mener, overtræder både Kystbeskyttelses- og Naturbeskyttelsesloven.

- Det er jo en mulighed i kystbeskyttelsesloven, at man retter påbuddet mod den, der ejer den ejendom, hvor der er sket en ulovlig handling, siger han.

Ifølge Kystdirektoratet skal klinten reetableres, som den var.

- Vi kan naturligvis ikke bede dem om at skubbe sandet op fra stranden igen. Det vil være umuligt. Men der kan sagtens blive tale om, at beplantningen på stedet skal genetableres, siger områdechefen.

Ingen har endnu erkendt at stå bag arbejdet, hvor et område på størrelse med en fodboldbane er jævnet, og sand og buske skubbet ud over kanten. (Foto: © Jesper Nørgaard Thomsen, DR Nórdjylland)

Til Jyllands-Posten siger formanden for grundejerforeningen Strandfogedgården, som sommerhusene ved klinten er en del af, at han ikke ved, hvem der har hældt beton og sand ned ad klinten.

- Jeg synes, det er noget mærkeligt noget at sende varsel til tilfældige sommerhusejere. Det er den forkerte vej at gå for et demokrati, siger Erling Mikkelsen til avisen.

Men der er ikke tale om tilfældige sommerhusejere, siger Hans Erik Cutoi-Toft fra Kystdirektoratet.

- Vi retter jo varsel mod ejerne af de ejendomme, hvorpå der er sket noget ulovligt efter kystbeskyttelsesloven. Sådan er loven skruet sammen, siger han.

Ifølge områdechefen vil Kystdirektoratet derefter forholde sig til de svar, der kommer tilbage fra sommerhusejerne om hvorvidt, de har noget at gøre med episoden eller ej.

Sommerhusejerne vil få en - ifølge Kystdirektoratet - rimelig frist til at få fjernet betonen. Hvis det ikke sker, vil Kystdirektoratet sende en ny anmeldelse til politiet.