Hvem hældte beton ud over skrænten? Tre mænd, en kvinde og en sommerhusforening skal for retten

Retten skal de næste dage tage stilling til, hvem der stod bag opsigtsvækkende kystsikring ved Lønstrup.

I 2017 blev store mængder sand skrabet af og skubbet ud over klinten i Lønstrup, der også blev forsynet med flydende beton. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det skete første gang i juni 2016 og igen i december 2017.

Først blev der lagt omkring 650 ton granitsten ud på stranden, siden blev der skrabet store mængder sand af klinten, inden der til sidst blev hældt flydende beton udover.

Det hele skete i et forsøg på at beskytte kysten syd for Lønstrup og formentlig også sommerhusene på toppen fra at ryge i havet, efterhånden som bølgerne æder af klinten.

Problemet er blot, at der aldrig er givet tilladelse til arbejdet, og at der derfor kan være tale om ulovlig kystsikring.

De næste tre dage skal tre mænd, en kvinde og en sommerhusforening for retten i Hjørring.

Heraf er to af mændene, kvinden samt sommerhusforeningen anklaget for at have fået smidt granitsten på stranden i 2016.

Mens de alle er anklaget for at have medvirket til, at en bulldozer skrabede sand af klinten, og at der blev hældt beton udover i 2017

DN: Fortjener straf eller bøde

Når man ikke har ventet på at få en tilladelse til at lave kystsikring, så skyldes det efter alt at dømme, at klinten syd for Lønstrup er en såkaldt urolig tilbagerykningsklint. Det betyder, at den bevæger sig, og derfor er den fredet og udpeget som Natura 2000-område.

De anklagede risikerer nu bøder på i alt 425.000 kroner.

De lokale sommerhusejere mener ikke, at myndighederne gør nok for at imødekomme deres ønske om at beskytte kysten. (Foto: © Janus Benjamin Jacobsen - DR Nyheder)

Hos den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring, håber næstformand Arnold Simonsen, at folkene bag får en passende straf.

- Det skal ikke bare være sådan, at det er omkostningsfrit. De skal have deres straf eller en bøde, siger han.

Han kan ikke lide tanken om, at nogen af hensyn til nogle sommerhuse har set stort på fredningen af klinten.

- Det er noget, vi skal forpligte os til at passe på. Det ændrer sig ikke, fordi der er nogle sommerhuse, der er i farezonen, siger Arnold Simonsen.

Det er ulovligt, men...

På gaden i Lønstrup er meningerne dog delte.

Nogle er enige i, at naturen skal gå sin gang, mens andre har forståelse for sommerhusejernes situation.

I dag er stedet, hvor der blev hældt beton ud over klinten, vokset til med græs, og kystsikringen har virket, siger Erling Kofoed.

- Jeg ved godt, det er ulovligt. Men hvis du går ned på stranden, er der grønne skrænter i dag. Så det har gjort noget godt. Jeg håber, de bliver frikendt, siger han.

Klinten syd for Lønstrup, der for cirka to år siden blev overhældt med sand og beton, er i dag grøn og vokset til med græs. (Foto: © Amal Guerdali - DR Nordjylland)

Det er Lars Holm, der selv har haft sommerhus i Lønstrup i 32 år ikke enig i.

- Det er noget pjat. Helt ærligt. De har da ikke fået noget som helst ud af det. Havet tager alligevel. Det gør ingen forskel, siger han.

Jytte Østergaard, der har boet i byen i 40 år, er ligeledes kritisk.

- Det er trist, at man skal gå i gang med sådan nogle metoder. Jeg er en af dem, der mener, at naturen skal gå sin gang. De vidste det godt, da de købte husene, siger hun.

Dom ventes fredag

Det var Kystdirektoratet, der for to år siden meldte sagen til politiet.

Her siger områdechef Hans Erik Cutoi-Toft, at der formentlig ikke ville være blevet givet tilladelse, hvis sommerhusejerne i området havde søgt om lov til at kystsikre.

Man kan imidlertid ikke bare handle på egen hånd, slår han fast. I Kystdirektoratet er man nødt til at undersøge, om det skader naturen, miljøet og naboejendommene, inden man eventuelt begynder at kystsikre med sand og sten.

- Hvis man etablerer noget uden tilladelse, så kan det potentielt være alvorligt, siger han.

Hjørring Kommunes kommunalbestyrelse skal i aften tage stilling til, om de skal ansøge om lov til at flytte Natura 2000-fredningen til et område længere nede ad kysten.

Det kan fremover gøre det muligt at etablere kystsikring på det sted syd for Lønstrup, som nu er centrum for retssagen.

De anklagede nægter sig skyldige. Det ventes, at der falder dom i sagen på fredag.