Hjørring på jagt efter nyt vand: Pesticidfund har lukket 20 vandboringer

I Hjørring Kommune er de nødt til at handle for sikre rent drikkevand i fremtiden.

Flere steder i landet arbejder man for at finde nye drikkevandsboringer i erstatning for dem, der må lukke. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

I Danmark regner vi rent drikkevand for det mest selvfølgelige.

Men i de seneste par år har fund af pesticider betydet, at man har skruet op for kontrollen, og at kommunerne har lukket adskillige boringer.

Et af de steder, hvor man skal arbejde hårdere for at sikre rent drikkevand i fremtiden, er i Hjørring Kommune.

Her har man efter fund af pesticidresten dimethylsulfamid (DMS) været nødt til at lukke ned for 20 ud af i alt 50 drikkevandsboringer i kommunen.

Ti boringer er akut taget ud af drift, mens man på de øvrige har skruet så voldsomt ned for vandet, at det ikke længere siver ud til forbrugerne.

Hjørring Kommune er desuden en af de eneste kommuner, hvor man har dispensation til at bruge kulfiltre til at rense vandet.

Nødt til at finde nyt vand

Kommunens resterende 30 vandboringer fungerer fortsat, som de skal, og der er ikke fare for, at borgerne i Hjørring Kommune lige pludselig skal hente deres vand i et supermarked i stedet for vandhanen.

Men situationen kræver, at man går på jagt efter nyt vand, som kan hentes op fra undergrunden.

Det fortæller Jacob Andersen, produktionschef hos Hjørring Vandselskab.

- Det er ikke sådan akut, at vi ikke kan levere den tilstrækkelige vandmængde ud til vores forbrugere. Men i takt med, at der kommer nye stoffer til, som man skal analysere for, står vi jo og skal finde vand, der ikke er forurenet, siger han.

Strammer kravene

Kontrol af stoffet DMS blev obligatorisk for vandforsyningerne fra 1. juli 2018.

Senest har miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S) bebudet, at der ved statslige vandprøver skal kontrolleres for 400 stoffer i stedet for 40, som det er tilfældet i dag.

Det gjorde hun i anledning af Folketingets åbning i starten af oktober.

Dansk Vand og Spildevandsforening (DANVA) vurderer, at flere vandselskaber end tidligere kæmper med at finde rent vand.

- Flere oplever, at deres grundvand er forurenet, og at de skal arbejde hårdere for at sikre rent drikkevand, end de skulle for fem år siden, siger kemiingeniør og konsulent i organisationen Dorte Skræm.

Det skyldes blandt andet fund af DMS og lignende stoffer, som er svære at fjerne.

- Det er udfordrende, når der er stoffer, som ikke kan renses med kendte teknologier. Det betyder, at vi er tvunget til at finde nye vandressourcer, siger Dorte Skræm.

Skal beskytte vandet

For Hjørring Kommune er det dog ikke nok at finde nye drikkevandsboringer. Man skal også sørge for, at de nye steder ikke bliver udsat for ny forurening.

- Det allervigtigste er, at vi finder nogle steder, hvor vi er i stand til at beskytte vandet i fremtiden, siger Jacob Andersen.

Det skal blandt andet ske ved at gå i dialog med lodsejere, der har jord tæt på en potentiel ny kilde.