Når man bor på en ø kan hjælpen sommetider være langt væk, og i går eftermiddags måtte læsøbo Per Bay selv i aktion, da han opdagede en næbhval i vandet ud for det sydvestlige hjørne af øen.
Per Bay er pensionist og var ude at gå med sin hund, da fik øje på hvalen.
- Det var hårdt arbejde. Aldrig nogensinde har jeg været så træt, som jeg var i går efter den redningsaktion. Den er svær at flytte med, selvom den ligger i vand, fortæller han dagen derpå.
Inden han gik ud i vandet, spurgte han efter hjælp i en fælles Facebook- gruppe på øen, og efter en god times tid var der assistance på vej.
I første omgang prøvede de at få drejet hvalen rundt, så den igen fik snuden mod havet og derefter at få den skubbet fri af havbunden.
Samtidig skulle de undgå, at den kom til at ligge med lufthullet nedad.
Efter omkring et par timers arbejde lykkedes det med hjælp fra ejendomsmægler Henrik Thomsen at få hvalen moslet fri og sendt den på ret kurs.
- Til sidst da den kom rigtig fri, svømmede den bare afsted i fuld fart ud mod det åbne vand, siger Per Bay.
- Den var faktisk forbavsende frisk, så vi håber, at den overlever. Det er jo en sjælden ’fugl’ her på vores breddegrader, konstaterer han.
En sjælden gæst
Næbhvalen findes i forskellige arter, men den almindelige næbhval er en relativ sjælden gæst i danske farvande.
Ifølge biolog og indehaver af hjemmesiden hvaler.dk Carl Kinze blev det seneste eksemplar fundet ved Ferring på den jyske vestkyst i 2016, og før det skal man tilbage til 1992 for at finde det seneste fund.
- Vi taler om oceanariske hvalarter, der egentlig slet ikke hører hjemme på grundt vand. Selvom Læsø ligger rimelig tæt på det dybe Skagerrak, er det ikke der, den burde være, siger Carl Kinze.
Ud fra de billeder, der er taget, mener han, at der kan være tale om en ældre han.
Det er derimod ikke til at sige, om hvalen har været syg eller døende, siden den har forvildet sig ind mod land.
- Det kan være, at den er lidt fortumlet. Det kan også være, at den er syg, men det kan man jo overhovedet ikke afgøre i situationen, siger han.
- Derfor synes jeg, det er en meget smuk og resolut handling, der er foretaget, som forhåbentlig har ført til, at den kommer tilbage til der, hvor den hører hjemme.
Ser man en strandet hval, kan man kontakte Statens Naturhistoriske Museum, Fiskeri og Søfartsmuseet eller Miljøministeriet og få råd til, hvordan man skal forholde sig.
Næbhvalen kan veje mere end et ton.
Se video i toppen af artiklen, hvor Per Bay og Henrik Thomsen arbejder for at få hvalen skubbet tilbage på dybt vand.