Herfra skulle Danmark styres under atomkrig: Nu åbner underjordisk koldkrigsmuseum

Efter 11 års forberedelser bliver regeringsbunker åbnet for offentligheden.

Alle besøg på Koldkrigsmuseet REGAN Vest er guidede ture. Majbritt Morvang Jensen og Flemming Brøndum er klar til at vise rundt. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)

To enkle brikse af krydsfiner og olivengrønt metal, tynde madrasser med simpelt sengetøj, metalskabe og et linoleumstryk på væggen.

Spartanske forhold, for at sige det mildt, men det var her, dronning Margrethe eller hendes efterfølger skulle bo, hvis atomkrigen mellem vestmagterne og østblokken var brudt ud.

60 meter under jorden, i udkanten af Rold Skov i Nordjylland, bag tonstunge trykdøre, ligger REGAN Vest, hvorfra Danmark skulle regeres, hvis verden brød sammen. Siden 1960’erne har den været en velbevaret hemmelighed, lukket for alle andre end en lille, eksklusiv kreds, men nu åbner den for offentligheden.

  • I tilfælde af atomkrig kunne Danmarks civile ledelse flyttes til REGAN Vest. Den militære ledelse skulle foregå fra Nato-bunkeren på Finderup Øvelsesplads vest for Viborg. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • REGAN Vest rummer 5.500 kvadratmeter og indeholder alle fornødenheder til at opretholde en dagligdag under jorden. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • Regeringsbunkeren blev bygget i årene 1964-1968. Den står, som den blev efterladt. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • Som de fleste rum i REGAN Vest er regentens toilet indrettet meget spartansk. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • Med tykke betonmure omgivet af kridt var REGAN Vest bygget til at modstå atomangreb. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • Bunkeren har sit eget radiostudie, hvorfra folk fra DR skulle sende nødradio til danskerne. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • I kantinen kan man spise smørrebrød, når museet åbner. (Foto: © Pernille Kjeldgaard Kristensen, DR)
  • Til det nye museum hører blandt andet en udstillingsbygning med genstande fra Den Kolde Krig. (Foto: © Janus Benjamin Jacobsen, DR)
1 / 8

Koldkrigsmuseet REGAN Vest har været 11 år undervejs, og i dag indvies det så. Et enestående indblik i en tid med en overhængende atomtrussel, siger direktør Lars Christian Nørbach fra Nordjyske Museer.

- Bunkeren er en tidslomme fra Den Kolde Krig. Den står helt intakt som den blev efterladt, og man kan komme helt ind i hjertet af regeringsanlægget, fortæller han.

Demokratiets sidste bastion

REGAN Vest blev bygget i en tid, hvor risikoen for atomkrig var på sit højeste. Med plads til omkring 350 personer, der skulle udgøre Danmarks civile ledelse – statsminister, forsvarsminister, ledende embedsfolk og regenten.

- Man var klar over, at Sjælland ville falde tidligt i en krig, så derfor skulle man finde et sted, hvor man kunne bringe vores regering hen, så man stadig kunne regere Danmark, fortæller Flemming Brøndum, der er rundviser i museet.

Museumsdirektør Lars Christian Nørbach betegner bunkeren som demokratiets sidste bastion på dansk jord. Og han ser tydelige paralleller til nutiden.

- Der er krig i Europa, og demokratiet er under pres. I REGAN Vest kan man se, hvor alvorligt vi rent faktisk tog demokratiet og insisterede på, at det også skulle fungere i krig og krisesituationer, siger han.

Over 20.000 billetter solgt

Når koldkrigsmuseet lader de første betalende gæster komme indenfor på mandag, får de en guidet tur rundt i bunkeren, der består af fire betonringe, bygget oven på hinanden to og to, inde i kridtbakken ved landsbyen Oplev.

Bunkeren består af fire betonringe, oven på hinanden to og to. Omkring to kilometer gange og skakte er gravet ind i kridtbakken. Den gule ring viser indgangen. (© DR)

I bunkeren er der 230 rum, blandt andet kantine, opholdsstuer, kommandocentral, lægevagt og sovekamre. Man kan også besøge den bolig, hvor anlæggets maskinmester boede med sin familie, indrettet som et typisk hjem fra 1980.

Over 20.000 billetter er allerede solgt.