Selvom man arbejder med noget så konkret og praktisk som at nedbringe antallet af urinvejsinfektioner hos ældre, så kan man sagtens inspirere ude i verden.
Det er hygiejnesygeplejerske i Mariagerfjord Kommune Charlotte Andersen et klart eksempel på.
For et par år siden var hun med til at sætte gang i et projekt, der skulle få bugt med problemet, og siden er det lykkedes at nedbringe forekomsten af urinvejsinfektioner hos de ældre på fem plejecentre i kommunen med mellem 70 og 86 procent.
For det arbejde fik hun for nylig international anerkendelse, da hun ved ’Global Forum On Incontinens’ i Italiens hovedstad, Rom, fik overrakt en pris for sit arbejde.
Projektet med at forebygge urinvejsinfektioner dækker over en række forskellige tiltag, hvoraf en væsentlig del har handlet om at forbedre hygiejnen og særligt håndhygiejnen hos både borgerne og personalet.
Det er nemlig fra hænderne, at mange bakterier overføres.
Indsatsen har været meget effektfuld, men det har også krævet, at man er gået til problemet uden at pakke tingene ind over for personalet.
- Det er lidt et ømt punkt at tale med de sundhedsprofessionelle om at vaske deres hænder, fordi det allerede er noget, vi ved noget om, og tror vi gør korrekt. Så det startede egentlig ud med at være lidt et tabu, fortæller Charlotte Andersen.
Et problem for 400 millioner mennesker
Udover at tale med personalet har de i Mariagerfjord Kommune også benyttet sig af værktøjer som eksempelvis UV-lys, der gør det tydeligt, hvor beskidte hænderne kan være - selv efter de er vasket.
Tal, som blev præsenteret på konferencen, viser, at omkring 400 millioner mennesker verden over lider af inkontinens.
Derfor et det helt afgørende, at man tør sætte fokus på problemerne.
- Blandt de ældre er det også et stort tabu at tale om inkontinens, siger Charlotte Andersen.
- Så det er selvfølgelig noget, vi skal tage højde for og forebygge, så godt som vi overhovedet kan, fortsætter hun.
Med prisen har både Charlotte Andersen og resten af kollegerne fået et godt skulderklap, føler hun.
- Det er stort for os her i Mariagerfjord Kommune. Vi er kun nået i mål, fordi vi har haft alle med lige fra køkkenpersonale til social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker og helt op til vores øverste ledelse, som har bakket op om det her projekt.
Succesen har betydet, at der ikke er nogen udløbsdato på projektet.
Der arbejdes nu videre med hygiejne og andre forebyggende indsatser for se, om det også kan gøre gavn i hjemmeplejen og i forhold til andre infektioner hos de ældre. Eksempelvis lungebetændelse.