Frustrerede borgere afkrævede minister svar om sikring af huse på kysten

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lovede hurtig handling i forhold til borgere, hvis ejendom er truet af kystnedbrydning.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lovede hurtig handling i forhold til borgere, hvis ejendom er truet af kystnedbrydning.( Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2016) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Frustrerede borgere ved de nordjyske kyster har store forventninger til miljøministerens løfter.

- Vi håber at få lov til at lave hård kystsikring meget snart, så vi kan bevare de eksisterende huse, der ligger tæt på kanten, siger Gitte Retbøll. Hun har sommerhus i Lønstrup på vestkysten i Hjørring Kommune.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) afsluttede i går sin rundrejse til tre områder i Danmark, hvor huse og sommerhuse er truet af kystnedbrydning og oversvømmelser.

1. februar var ministeren i Jyllinge ved Roskilde, og lørdag var han først i Hjørring for derefter at drage til borgermøde i Aabenraa.

Ministeren lovede på Vendelbohus i Hjørring dels at speede processen op i eksisterende klagesager, dels at regeringen kommer med sit udspil til den fremtidige, danske kystpolitik inden sommerferien.

Også borgere på østkysten af Vendsyssel, nemlig i Sæby syd for den eksisterende - og gamle - kystsikring med høfder, efterlyste lov til at bygge flere høfder.

- Erosionen syd for Sæby er tydelig, men vi har ikke fået tilladelse fra Kystdirektoratet til at modvirke den, lød det fra Claus Hvass, der er bosat i området.

- Er det et eksperiment? Eller er det udtryk for ignorance eller bureaukrati? Spurgte han undrende på borgermødet i Hjørring.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lovede hurtig handling i forhold til de borgere, hvis ejendom er truet af kystnedbrydning.

- Hvis de selv har en klagesag liggende, kan de forvente, at den bliver afklaret inden for de kommende måneder.

Lød det fra ministeren med henvisning til, at regeringen via en ekstrabevilling har købt Kammeradvokaten til at behandle en bunke på 60 klagesager. Sagerne ligger ophobet i Natur- og Miljøklagenævnet, som altså nu får hjælp udefra.

Og, tilføjer ministeren:

- Hvis det er et lovgivningsforhold, kan de forvente, at vi inden sommerferien har en ny ramme for den måde, vi arbejder på.

Regeringen vil dog fastholde princippet om, at grundejerne selv skal ansøge om - og betale for - kystsikring.

Ministeren afviser at have proppet sager om kysterosion og oversvømmelser ned i en ny syltekrukke:

- Normalt tager syltning jo ikke ret lang tid, og i dette tilfælde er "marmeladen færdigkogt", inden vi når sommerferien, lyder løftet fra Esben Lunde Larsen.