Skal man som skoleelev møde op til matematik og dansk på fredag – eller skal man helt droppe undervisningen for i stedet at strejke for klimaet?
Det vil to nordjyske folketingskandidater fra Alternativet have eleverne til at tage stilling til, og derfor har de kontaktet mere end 100 nordjyske skoler og elevråd de seneste dage forud for en planlagt strejke fredag klokken ti.
Den første skolestrejke stod Greta Thunberg for, da hun som 15-årig, under det svenske valg i august, blev væk fra skole for at demonstrere for klimaet foran det svenske parlament.
Siden har børn og unge både herhjemme og i udlandet i flere tilfælde fulgt Greta Thunbergs eksempel og er på udvalgte dage blevet væk fra timerne for at protestere mod manglende politisk handling på området.
Den bevægelse skal flere være en del af, mener Simon Leed Krøs og Christian Gade Bjerrum fra Alternativet, og det er baggrunden for, at de har taget kontakten, fortæller de.
- Vi kan mærke, at der er et rigtig godt momentum lige nu i forhold til, at mange skoleklasser og elever gerne vil støtte op om det her, men det er ikke alle, der er klar over, at den her strejke overhovedet foregår. Der mangler noget information, siger Simon Leed Krøs.
- Vi siger ikke, at de skal strejke
Inden fredag håber de at få kontakt til så mange elevråd som muligt. Men i sidste ende er det op til eleverne selv at afgøre, om de vil være med, siger Simon Leed Krøs:
- Vi har valgt at gå lidt uortodokst til stålet og tage direkte kontakt. Vi siger ikke, at de skal strejke. Vi siger bare, at vi synes, de skal overveje det.
Skoleelever skal vel gå i skole. Er der ikke andre måder, man kan protestere eller vise sympati for de her problemstillinger på?
- Jo, helt klart. Der er rigtig mange måder, man kan gøre det på. Man kan også gøre noget i sin dagligdag for at begrænse klimaforandringerne, men det, vi ser, er, at Greta med sin skolestrejke i Sverige virkelig har skabt en mobilisering i hele verden i forhold til at få sat fokus på de her klimaforandringer, siger han.
Blandet modtagelse
I nogle tilfælde har kandidaterne kunnet skrive direkte til elevrådsformændene og skolernes kontaktpersoner.
Andre gange har de været nødt til at kontakte skolerne først for at høre, om de vil videresende materiale og information om strejken.
Og her har modtagelsen været blandet.
- Vi bliver mødt med alt fra ros til forvirring og halvirritation over, at vi overhovedet kontakter dem. Men vi forklarer jo, hvorfor vi gør det, og så kan det godt være, at de ikke videresender vores mail alle steder, siger Simon Leed Krøs.
- Det er grebet forket an
Formanden for skolelederne i Nordjylland og skoleleder på Skørping Skole, Peter Hansen, er en af dem, der er skeptisk over for de to kandidaters tiltag, selvom han har sympati for budskabet.
- Kloden bløder, så at der er opmærksomhed omkring og bekymring for vores miljøudfordringer, det kan jeg kun tilslutte mig. Men når det er sagt, så synes jeg, at den her opfordring er grebet helt forkert an, siger han.
Peter Hansen er selv politisk aktiv og sidder i byrådet for Socialdemokratiet i Rebild Kommune.
Men han mener ikke, at de voksne bør blande sig og komme med politiske opfordringer til skoleelever.
- Havde det været tilfældet, at det eksempelvis var Danske Skoleelever eller elevråd på tværs af folkeskoler, der satte det her i gang, så ville jeg have en helt anden respekt for det, siger han.
- Der er tale om to vidt forskellige positioner med nogle voksne politikere og så skoleelever i alle aldre. Der kunne jeg godt tænke mig, at vi var lidt mere ordentlige og sagde, at det her holder vi os fra, så vi ikke blander tingene sammen.
Tendens til at voksne siger fra
Simon Leed Krøs siger, at de to kandidater har tænkt tiltaget godt igennem for netop ikke at komme til at trække noget ned over hovedet på nogen.
- Jeg kan godt forstå hans bekymring, men jeg synes også, vi har forsøgt at tage hånd om det i den mail, vi har sendt ud, ved at sige, at det en venlig opfordring, og at man selv må finde ud af, hvad man vil stille op med det.
- Vi synes, der er en tendens til, at de voksne siger fra, når der skal træffes store beslutninger. Så nogle gange må man overveje, om ikke man kan gribe til utraditionelle metoder, lyder det.
Elev: Fedt at få muligheden
På Skolegades Skole i Brønderslev er elevrådsformand og formand for Danske Skoleelevers afdeling i Vendsyssel, Thea Enevoldsen, glad for at blive involveret i de politiske diskussioner.
- Generelt synes jeg, det er fedt, at vi som elever får mulighed for at engagere os i demokratiet. En af de måder, man kan gøre det på, er selvfølgelig at strejke, og jeg synes, det er fantastisk at se mine jævnaldrende engagere sig og prøve at få deres holdninger hørt, så man kan gøre noget ved problemerne, siger hun.
Hun minder dog om, at der også er andre veje til at få indflydelse, for eksempel via ungdomspartierne eller ved det aktuelle skolevalg.
- Vi har jo undervisningspligt, så når man opfordrer elever til at skippe skolen, så vil det altid være lidt kontroversielt. Der er så mange måder, hvor du kan være politisk aktiv og engagere dig i demokratiet, som foregår, når skolen er slut, siger hun.
Fredagens strejke er arrangeret af #FridaysForFuture og Den Grønne Studenterbevægelse og er både en skolestrejke og en generel klimastrejke.
Ifølge Simon Leed Krøs har flere elevråd udtrykt interessere i at deltage.