Flere sættes på gaden: Der er ikke tale om 'en eksplosion', fastslår minister

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke pege på reformer som årsag til, at flere personer sættes ud af deres egen bolig.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener ikke, at der er tale om en dramatisk udvikling. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Kontanthjælpsloft, integrationsydelse og den særlige 225-timersregel med krav om mindst 225 timers arbejde over 12 måneder er med til at sende folk ud af deres egen bolig.

Sådan lyder forklaringen fra flere organisationer på området, efter nye tal fra Domstolsstyrelsen viser, at 2.306 personer sidste år blev sat ud af deres hjem efter besøg fra fogeden.

Reformerne presser lejerne på økonomien, lyder det fra blandt andre Danmarks Almene Boliger og Socialrådgiverforeningen, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener ikke, at der er en klar sammenhæng.

- Jeg kan ikke give nogen endelig forklaring på, hvorfor der er tale om en lille stigning fra 2016 til 2017. Men der er ikke noget for mig i de tal, der på nogen måde dokumenterer, at det skulle være kontanthjælpsloftet eller 225-timersreglen, der skulle være skyld i den udvikling, siger han.

Troels Lund Poulsen holder fast i, at stigningen kommer efter en årrække, hvor antallet af udsættelser ellers har været faldende, og at det bør ses i den sammenhæng.

- Jeg synes, det er vigtigt at notere sig, at de tal vi ser, er de næstlaveste i de seneste 15 år. Vi ligger heldigvis på et lavt niveau til trods for, at der er en lille stigning. Der er ikke tale om nogen eksplosion, som man jo forudsagde dengang, man indførte kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen.

- Det har jo vist sig ikke at holde stik, siger han.

Ministeren følger udviklingen

De 2.300 personer, der er blevet sat ud af deres hjem, vil nok ikke sige, at tallet er lavt. Vil I gøre noget for at undersøge, hvad baggrunden reelt er for, at de bliver sat ud?

- Det er jo en meget trist situation for den enkelte. Det, at blive sat ud af sin bolig, er en alvorlig sag, men der kan være mange forskellige årsager til, at man kommer i den situation. Det kan være, fordi man ikke har styr på sin økonomi generelt, det kan være på grund af uforudsete udgifter - der er rigtig mange forklaringer, og derfor kan man ikke lave en endelig analyse, siger han og fortsætter:

- Det er klart, at jeg også følger med i udviklingen af antallet af mennesker, der bliver sat ud af deres bolig, men jeg må klart sige, at det ikke er en dramatisk stigning, som andre politikere for to år siden ellers mente ville komme, siger Troels Lund Poulsen.

Han opfordrer de berørte kommuner til at sætte gang i initiativer, der kan give flere mulighed for at komme tættere på arbejdsmarkedet, så de står bedre rustet i forhold til deres boligsituation.

- Det er vigtigt, at landets kommuner tager afsæt i at hjælpe deres borgere. Det kan man jo gøre på mange forskellige måder, ikke mindst ved at hjælpe folk ud på arbejdsmarkedet. Sandheden er, at der i alle dele af Danmark mangler hænder, siger han.

- Nu skal vi sørge for at sikre, at dem der står uden for arbejdsmarkedet kommer ind. Hvis ikke de kan få et fuldtidsjob, så i hvert fald nogle timer i ordinær beskæftigelse, som gør at de kan få en bedre husstandsindkomst.

På baggrund af tallene for fogedudsættelser vil Alternativets socialordfører nu hive beskæftigelsesministeren i samråd om sagen.