Senest 1. april skal de tidligere minkavlere give staten besked, hvis de endegyldigt vil opgive erhvervet og tage imod en erstatning for deres tab.
Men det er ikke alle, som er indstillet på at give op og i stedet vil vente og se, om det bliver muligt at avle mink i Danmark igen.
Én af dem er Erik Vammen fra Hobro i Nordjylland. Og faktisk er han så opsat på igen at skulle have dyr i sine bure, at han er taget hele vejen til Island for at se på farme og mink.
- Heroppe er nogle rigtig gode mink af dansk afstamning, og de er sygdomsfri. Så vi håber, vi kan få nogle mink til Danmark, siger Erik Vammen, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Mink, som arbejder for opstart af minkavl igen.
- Vi har været rundt på en del farme, og de er rigtig flotte, siger Erik Vammen.
Ifølge den tidligere minkavler vil islændingene også gerne sende mink sydpå til Danmark, hvis det i fremtiden bliver muligt.
- De vil gerne have nogle mink tilbage til Danmark. Danmark har ligesom været en blodbank for islændingene, hvor de har kunnet hente nyt blod og få en god kvalitet, forklarer Erik Vammen.
Islandske minkavlere har lært af Danmark
På Island har Erik Vammen og endnu en dansk minkavler blandt andet besøgt formanden for de islandske minkavlere, Einar E. Einarsson.
På farmene løber der dyr rundt med dansk afstamning – og vores nordiske overboer har ifølge Erik Vammen gennem tiden lært meget om minkavl af de danske avlere.
- Den måde, de producerer på og avler mink – det er noget, de har lært i Danmark.
Da minkavlerne skulle slå deres besætninger ned her i landet, ærgrede mange avlere sig over, at vigtige stammer og særlige typer mink gik tabt. Men nogle af dem kan måske findes på Island.
- Der er mange typer, der er væk. De er slettet fra jordens overflade, og de findes ikke andre steder i verden. Men der er da stadig nogle specielle typer at finde heroppe på Island, så dem håber vi lidt på at redde.
Hos Danske Mink er man i kontakt med en lille håndfuld andre interesserede, der også gerne vil starte op igen, fortæller Erik Vammen, der også fortsat tror på en fremtiden inden for erhvervet.
- Det vil jeg rigtig gerne. Men jeg vil også gerne hjælpe andre unge avlere, der gerne vil i gang igen.
Den 11. marts havde 864 tidligere minkvirksomheder meldt tilbage, at de søger om nedlukningserstatning, mens kun tre havde søgt om såkaldt dvalekompensation. Det betyder, at de minkavlere, som ønsker at lukke deres virksomheder midlertidigt med henblik på at starte op igen, kan søge om kompensation for deres faste udgifter.
I alt forventer Fødevarestyrelsen at modtage ansøgninger fra omkring 1200 minkvirksomheder.
Dyrevelfærd kan blive en del af diskussionen om fremtiden
Hvis der skal sejles eller flyves islandske mink til Danmark, kræver det, at Folketinget ophæver det nuværende forbud mod minkavl herhjemme, som gælder frem til den 31. december 2022.
Når det blandt partierne på Christiansborg skal diskuteres, om der skal åbnes op for minkproduktion igen, så kan hensynet til dyrevelfærd også indgå.
Det åbnede fødevareminister Rasmus Prehn (S) i hvert fald op for i et skriftligt svar tidligere på måneden.
Men det bekymrer ikke Erik Vammen, at der også vil blive set på dyrevelfærden, som kritikere af minkerhvervet har forsøgt at gøre opmærksom på gennem mange år.
- Nej, det er jeg ikke. For vi har jo det bedste dyrevelfærd i hele verden i Danmark. Vi skal bare i gang igen og så vise andre, hvordan man skal lave mink. Vi kan komme til at få en produktion i Danmark igen, som eventuelt også kan eksporteres til resten af verden som avlsdyr.
De politiske forhandlinger om minkerhvervets eventuelle fremtid vil gå i gang igen, når Statens Serum Institut har lavet en opdateret risikovurdering.