I 2020 skulle Nyt Aalborg Universitetshospital have stået færdig.
Men gang på gang er Nordjyllands største byggeri blevet ramt af skandaler.
Isoleringen er drivvåd, vandet hober op inde bag murværket, og der er vand på gulvet på stuerne, hvor patienterne skal ligge.
Men nu viser en aktindsigt i byggetegningerne, som DR har fået, at der også her er områder, hvor det er gået galt.
Det fortæller tre eksperter, som har gransket byggetegningerne for DR.
Ifølge eksperterne er det altså ikke kun håndværkernes skyld, at der er vandskader i byggeriet.
Det indikerer både byggetegningerne og den rapport, der har redegjort for vandskaderne i facaderne.
De fejl, der er i byggeriets opfugtede facader, burde ikke kunne ske. Det mener Carsten Rode, der er professor i Bygningsfysik ved DTU.
- Det synes jeg faktisk er overraskende. Tegningerne tyder på, at der er nogle detaljer, der er uheldige. Det burde ikke forekomme længere i 2020’erne. Vi burde være meget klogere i forhold til, at det her kunne ske, siger Carsten Rode.
Her kan du se nogle af de vandskader, der kom frem i rapporten, som en ekstern konsulent har lavet for Region Nordjylland.
Det er totalrådgiveren, Indigo Konsortiet, der står bag tegningerne og er ansvarlig for at føre tilsyn med byggeriet.
Regnvand føres ikke væk
I byggetegningerne og rapporten finder eksperterne flere mulige forklaringer på, hvordan byggeriet er endt med vandskader i facaderne.
Der er blandt andet designet konstruktioner, der gør, at regnvand kan have svært ved at forlade bygningen igen.
På den måde kan vand hobe sig op, og det giver vandskader.
- Et murværk modtager en masse vand, og man skal tage hånd om, hvor det bliver ført hen. Det skal virkelig være gennemtænkt i projekteringen, hvordan vandet samles og føres ud igen, siger Carsten Rode fra DTU.
- Når jeg ser tegningerne, er der nogle løsninger og detaljer, der skal være specificeret bedre.
En lignende melding kommer fra Kim Haugbølle, der er seniorforsker i byggeriets processer på Aalborg Universitet.
- Der er ting i tegningsmaterialet, som skulle have været lavet på en anden måde, hvis man skulle have undgået nogle af de her problemer, siger han.
Kan ikke klare vind og vejr
En anden årsag til, at byggeriet oplever vandskader, kan ifølge eksperterne også skyldes, at der ikke er blevet taget nok højde for, hvor byggeriet opføres.
Ifølge rapporten om vandskaderne er byggeriet opført i et terræn, hvor det er ekstra udsat for vind og vejr.
- Man skal tage i betragtning, at vi er lidt udenfor byen, og det blæser altid i Aalborg. Det betyder, at der en gang imellem regner vandret, siger lektor Lene Faber Ussing på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.
Når regnen slår ind mod bygningen, skal den være bygget således, at vandet bliver ledt korrekt væk igen.
Men byggetegningerne viser, at der er risiko for, at det ikke sker.
- Inddækningen af murkronen er for lille og giver mulighed for, at der kan komme vand ind, aluprofilerne langs byggeriet samler vand og kan ikke lede det ud igen - tegningerne har svagheder overfor vind og vejr, siger Lene Faber Ussing.
Fejl gennem hele kæden
Når man laver et stort byggeri, er der mange aktører inde over, der alle skal holde styr på forskellige dele af byggeriet.
Der er dermed også mange aktører, der kan lave fejl.
Og det mener eksperterne, der er sket i sygehusbyggeriet i Aalborg.
- Håndværkerne udfører ikke arbejdet korrekt på alle de punkter, hvor de burde. Men der har heller ikke været noget tilsyn, der har fanget det her i opløbet, så man kunne gribe ind tidligere og bremse skadens omfang, siger Kim Haugbølle.
- Der er åbenbart også fejl i det projekteringsgrundlag, der ligger til grund for projektet. Endelig har bygherren accepteret et meget kompliceret design med hensyn til facadeløsningerne. Det er vanskeligt at bygge og kræver derfor ekstra omhyggelighed fra alle parter.
'Det er en meget alvorlig sag'
DR har fremlagt kritikken af byggetegningerne og tilsynet af byggeriet for projektdirektør i Indigo Konsortiet, Lars Kirkegaard. I et skriftligt svar, skriver han:
- Indigo Konsortiet har ingen kommentarer til sagen. Vi drøfter sagen med Bygherren og de involverede parter og ser den løst i dette regi.
DR har ligeledes spurgt Region Nordjylland, om regionen vil vedkende sig ansvaret for at have godkendt et atypisk design af murværk. Et design som ifølge eksperter kræver ekstra omhyggelighed.
Martin Kjær, der tiltrådte som projektdirektør for byggeriet af det nye Aalborg Universitetshospital sidste år, udtaler i et skriftligt svar:
- Der er desværre rigtig meget, jeg ville ønske, der havde været anderledes mht. facaderne – det er alt lige fra selve designet af facaderne, hvordan de efterfølgende håndværksmæssigt er udført, og hvordan det løbende fagtilsyn er sket undervejs.
- Det er en meget alvorlig sag, men lige nu handler det om at bevare roen, overblikket og optimismen og samarbejde om at finde en løsning for, hvordan vi bedst kommer videre med byggeriet.
Hvorfor går det ofte galt, når der bygges nye sygehuse? Få svaret i Genstart lige her.