Bølgerne gik højt i Aalborg mandag eftermiddag, hvor lodsejere og kommuner var troppet op til møde med miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V).
Mødet finder sted i kølvandet på længere tids debat om kystsikring i den vestlige del af Nordjylland, hvor flere lodsejere har taget sagen i egen hånd og barrikaderet klitterne med bigballer i forsvar for sommerhusene ved havet.
Siden har kystdirektoratet givet lokale tilladelser til at sikre kysten med sand og sten i Nørlev og Løkken.
Slut med opdelte indsatser
Men skal for alvor have bugt med problemerne, er der brug for en samlet plan hele for strækningen. Det mener man hos Kommunalteknisk Chefforening (KTC).
- Vi vil lægge op til, at man får en helhedsplan for kysten, hvor man undersøger risikoområder og skaber en risikoprofil for den samlede kyststrækning, så man kan komme til at se helhedsorienteret på det, og ikke får opdelte indsatser rundt omkring.
Det siger Christian Bjerg, nordjysk regionsformand for KTC, hvor man anbefaler en hurtig revision af kystloven.
- Vi synes netop ikke, at den har det helhedsperspektiv, og en plan for de områder, der måske ikke er så vigtige, siger han.
Koster husejere 40 mio
På mødet deltog også Christian Hartmann fra grundejerforeningen ved Nørlev Strand, hvor man så sent som i sidste uge fik lov at tage store mængder sand og sten i brug.
Han tvivler dog på, at man kommer til at føre det ud i livet, fordi de 24 sommerhusejere på kyststrækningen, ifølge kystdirektoratet, skal betale i omegnen af 40 millioner kroner i løbet af 25 år, så stranden ikke ædes op.
Christian Hartmann mener ligeledes, der er brug for en helhedsplan for kysten.
- Det kan godt være, at en helhedsplan kommer til at sige, at man ikke skal beskytte vores område. Men i det øjeblik, at man tager politisk ansvar for, at der sker en kysttilbagerykning rundt omkring i Danmark, og at vi er udfordret på klimaet, skal man også til at finde en løsning på, hvad man gør i de situationer, siger han.
- Nogle steder skal man beskytte, andre steder skal man lade naturen gå sin gang, og der må man finde en erstatning for de lodsejere, der mister deres værdier. Det savner vi nu, siger Christian Hartmann, der er villig til at lade nogle sommerhuse glide i havet, hvis ejerne tilbydes erstatning i form at ny sommerhusgrund eller andre form for kompensation.
Finansiering skal diskuteres
Minister Eva Kjer Hansen var efter mødet begejstret for de mange inputs.
- Der var en meget konstruktiv tilgang i dag, hvor mange gjorde gældende, at man skal huske at tage hensyn til naboen, så man ikke ender med at ødelægge det for dem ved siden af.
Hun fremhæver, at man i regeringen allerede er i gang med en kystanalyse, hvor man forsøger at danne sig et overblik og udfordringerne på den samlede kyststrækning.
Derfor vil hun på nuværende på tidspunkt ikke lægge sig sig fast på, hvad man konkret skal stille op.
- Den kommer til foråret, og der håber jeg, vi får et solidt fagligt grundlag for en diskussion, hvad der skal ske langsigtet, og om finansieringen er rimelig som den er i dag, siger hun.
- Den landsdækkende strategi skal pege på, hvor problemerne er. Vi skal have en diskussion om finansieringen, og hvem der skal tage sig af hvad. Men i sidste ende skal det være lokalt, man skal finde ud af, hvad der er den bedste kystsikring, lyder det fra Eva Kjer Hansen.