64-årige Hugo Andersen mærker alderen trykke.
Sidste forår tog han, som han har gjort det de sidste 40 år, til Norge for at lægge asfalt ud.
- Men halvanden måned senere, da måtte jeg erkende, at nu var den tid forbi. Jeg var nødt til at finde på noget andet, siger han.
I de næste mange år vil pensionsalderen stige i takt med, at vi lever længere. Det har politikerne besluttet, at den skal.
Hvis du for eksempel er 30 år i dag, vil du først kunne gå på pension som 73-årig.
Men i en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder, svarer 59 procent af de adspurgte, at de enten er overvejende uenige eller helt uenige i, at pensionsalderen skal følge levetiden efterhånden, som den stiger.
Hugo Andersen er af den ældre generation og kan gå på pension om et halvt år.
Det har han ikke planer om, for lige nu trives han godt i sit nye job som lastbilchauffør, hvor han kører rundt til svineproducenter for at hente døde grise.
Men han forstår bekymringen i at lade pensionsalderen stige.
Skuldre og arme begynder at knirke
I Norge kunne han mærke, hvordan han både fysisk og mentalt havde mistet det overskud, han havde førhen.
- Jeg kunne ikke. Jeg blev opereret for en diskusprolaps i vinterperioden og har stadig problemer med mit ene ben. Jeg kan ikke gå i ujævnt terræn, og skuldre og arme begynder at knirke lidt, siger han.
Som asfaltformand var han ansvarlig for, at projektet skred frem som planlagt, og at der ikke gik penge eller ressourcer tabt.
- Når man er asfaltformand, står man for en daglig omsætning på mellem hundrede tusinde og en million kroner, fortæller han.
- Men jeg kunne også mærke, at der skete noget rent mentalt. Jeg blev næsten for nervøs for de her penge. Jeg er ikke sikker, som jeg var i mine unge dage, siger han.
Aldringsprocessen er ubønhørlig
Selvom vores levealder stiger, og vi generelt vil være friske længere, end vi er i dag og var førhen, så vil aldringsprocessen i dele af kroppen fortsat være den samme.
Vores muskler og lunger begynder allerede at skrumpe fra 25-års alderen, og hastigheden fordobles, når vi rammer 65 år, hvor også hjernecellerne bliver færre.
I den sammenhæng kan det være problematisk at lade pensionsalderen stige, mener overlæge ved Aalborg Universitetshospital og klinisk professor Øyvind Omland.
- Nogle har måske gavn af at træne, også i en høj alder, men uanset hvor meget man træner, så er denne proces ubønhørlig og vil fortsætte, uanset hvor fysisk aktiv du vil være.
- Det er derfor, vi stiller spørgsmålstegn ved, om mennesker med hårdt fysisk arbejde, eller bare fysisk arbejde, vil være i stand til at honorere de krav, der stilles, hvis de skal udføre arbejdet, når de er 70, 73 eller 74 år, siger han.
Krav om andre ordninger
På den baggrund ønsker blandt andet fagforeningen NNF Fødevareforbundet et opgør med idéen om, at personer med hårde fysiske jobs skal arbejde længere, selvom levealderen er stigende.
- Vores medlemmer kan simpelthen ikke holde til det, siger Svend Erik Andersen, formand for forbundet i Nordjylland.
Han oplever, at flere af hans folk må tage smertestillende medicin for at komme igennem arbejdsdagen.
- De kan ikke se sig selv arbejde, til de for eksempel er 67 år. Det er vi nødt til at skal have nogle andre ordninger på, siger han.
'Måske vil jeg trappe ned'
Trods de begrænsninger som Hugo Andersen møder, så er han ikke klar til at gå på pension endnu.
Lastbiljobbet har vist sig at være mere skånsomt end det hårde asfaltarbejde i Norge.
- Jeg kunne mærke, at jeg både fysisk og mentalt ikke kunne klare det ansvar længere. Men jeg har ikke lyst til at forlade arbejdsmarkedet, siger han.
- Men måske vil jeg trappe lidt ned og tage den lidt mere med ro. Passe mine høns, og mine børnebørn og min kone. Hun skal have lidt for alt det, hun har gjort for mig.