Nordjyllands største biogasanlæg vil hjælpe halm-lidende landmænd og vil i stedet fyre med tørret frugtkød fra oliven.
- I år er andet år i træk, at vejret er skyld i mindre produktion af halm. Det er katastrofalt for de landmænd, der har brug for halm som foder til dyrene eller strøelse. Derfor har vi besluttet ikke at fyre med halm, forklarer direktør i Grøngas Jens Peter Lunden.
Biogasanlægget bruger hvert år i omegnen af 15.000 tons halm til at varme biogasanlæggets gylle op med.
Først oliven, så halm og nu oliven igen
- Men for år tilbage prøvede vi at fyre med tørret frugtkød fra oliven, som har været brugt i produktionen af olivenolie. Det virkede fint efter en ombygning af kedlen, forklarer Jens Peter Lunden.
Priserne på olivenkødet steg dog så meget, at biogasanlægget gik over til halm - men nu er olivenpriserne igen faldet så meget, at det kan betale sig at importere det fra Spanien - og lade halmen sælge til anden side.
- Vi har 13 halmleverandører og da vi spurgte dem, om de ville løsnes fra deres kontrakter det næste års tid, sagde de alle ja. I stedet kan de nu sælge halmen til landmænd, siger Jens Peter Lunden.
Halmsalget stiger på børsen
Og handelen med halm er støt stigende. Eksempelvis på den børs Landboforeningen Agri Nord har oprettet for køb og salg af halm og grovfoder.
- På grund af situationen råber vi lidt højere op om børsen, siger Rene Lund Hansen, der er formand for Planteavl i Agri Nord.
Rene Lund Hansen, der er formand for Planteavl i Agri Nord, opfordrer sine kolleger til at bjærge al halm - også dem, der plejer at snitte den og bare lade den ligge.
- For at være solidarisk med dem, der mangler, siger han.
Høsten af halm slog fejl sidste år på grund af for megen vand. Nu er det for megen tørke, der afstedkommer mangel på halm.