Andreas er på verdens bedste esport-hold: Mine forældre var skeptiske i starten

Det har krævet hårdt arbejde for 21-årige Andreas Højsleth og de danske drenge på Astralis at nå verdenstoppen.

Andreas Højsleth og spillere på Astralis holder sig i god fysisk form for at kunne være hurtige på taster og mus og være klare i hovederne, når det brænder på. (Foto: © Klaus Videbæk, DR Nórdjylland)

Fedtede chips-fingre og litervis af cola er computerspillerfordomme, der ligger temmeligt fra virkeligheden på verdenstoppen.

I de seneste måneder har det danske esport-hold Astralis lavet så gode resultater, at de lige nu med berettigelse kan kalde sig verdens bedste til Counter-Strike, og det har krævet hårdt arbejde.

Det fortæller 21-årige Andreas Højsleth, der kommer fra Aars i Himmerland og spiller positionen som supporter på det fem mand store esport-hold.

- Jeg har nok brugt 7.000 timer foran skærmen, tror jeg. Det handler selvfølgelig også om talent, for det er ikke alle, der kan gå ind og blive gode til esport, siger Andreas Højsleth.

Som supporter skal Andreas Højsleth 'gøre de andre gode', som han selv siger, men i første omgang handlede det om selv at blive så dygtig, at han kunne være med på højeste niveau.

Det har ikke være uden kamp med omgivelserne.

- Som alle andre forældre var mine derhjemme da skeptiske i starten. De var skeptiske over, at jeg sad indenfor hele tiden og skippede fodboldtræningen. Men det gav pote, siger Andreas Højsleth.

En millionforretning

Med talent og hård træning har store pengepræmier, rejser, tilskuere og store oplevelser da også givet hobbyen lidt mere kulør, end de fleste ville forvente.

Alene i de seneste to uger har Astralis vundet 2,7 millioner kroner, og ifølge sitet esportearnings.com har Andreas, eller Xyp9x, som han hedder i cyberspace, tjent over 163.000 dollars i år alene i præmiepenge. I alt nærmer beløbet sig 300.000 dollars for den 21-årige.

Dertil kommer sponsorater og en fast månedsløn på 62.000 kroner til spillerne på holdet.

- Der er stadig mange, der studser og tænker: Hvordan kan man leve af det? Det forstår jeg, men det kommer nok stille og roligt. Den nye generation er online, siger han.

Spillerne på Astralis er alle relativt unge, mellem 18 og 23 år, og Andreas Højsleth håber selv at være på topniveau i et godt stykke tid fremover.

- Man siger, at reflekserne begynder at blive ringere omkring de 30 år. Jeg regner med at blive ved med at spille, så længe jeg har lyst, og der er penge i det, siger han.

I sidste ende er det dog ikke nødvendigvis op til ham at afgøre.

Det er markedet, der bestemmer, hvilke spil der er populære, og at sammeligne sine evner inden for eksempelvis Counter-Strike eller fodboldspillet Fifa svarer til at god til fodbold eller håndbold, fortæller Andreas Højsleth.

- Det er et marked, hvor spillene kan skifte, og det samme kan tilskuernes interesse, siger han.

På Astralis har de blandt andet tilknyttet en idrætspsykolog og en bankrådgiver for at hjælpe de unge i deres karriere.