Udrejsecenter Kærshovedgård er med indhegning og adgangskontrol det ideelle sted at pleje en kriminel karriere.
Sådan siger den nu tidligere enhedschef på Kærshovedgård, Peter Sneftrup. Udtalelserne falder i udsendelsen 'Indefra med Anders Agger', som blev sendt mandag aften på DR2.
- Kærshovedgård er et godt sted at opholde sig, hvis man for eksempel handler med stoffer og generer andre markeder. Så kan man tage tilbage til sin "safe haven" (på dansk nødhavn/sikkert værested, red.) på Kærshovedgård. Her kommer ikke nogen og ordner et mellemværende med et baseballbat, siger Peter Sneftrup.
På udrejsecenter Kærshovedgård øst for Ikast bor knap 200 personer. Flertallet er afviste asylansøgere, 15 er på tålt ophold og 46 er udvist ved dom.
Det er især den sidste gruppe, som Peter Sneftrup henviser til.
- Vi har en ikke ubetydelig mængde kriminelle udviste. De bliver ikke englebasser, fordi de kommer her. De fortsætter deres kriminelle aktiviteter. Ikke mindst hashhandel, siger han.
Beboerne på Kærshovedgård er ikke frihedsberøvede. De kan frit komme og gå på centret, men har dagligt meldepligt og skal overnatte på centret. For vaneforbrydere er det derfor nemt at komme ud og holde gang i en kriminel karriere.
Optagelserne til DR2-programmet er fra efteråret 2016. Få dage efter blev Peter Sneftrup fritstillet.
Hans tidligere overordnede, institutionschef for Kærshovedgård, Anne Marie Borggaard bekræfter dog udtalelserne.
- For nogen kan det være belejligt, hvis de er udeblevet fra Kærshovedgård, at genopdukke, hvis de for eksempel er blevet truet ude i det kriminelle miljø, siger Anne Marie Borggaaard.
Hun tror dog, at omfanget er begrænset.
- Det er ikke vores indtryk, at det er noget, de gør i stor stil. Vi har på vandrørene fået fornemmelsen af, at enkelte måske har følt sig presset og derfor har valgt at genopdukke, siger Anne Marie Borggaard.
Hun understreger, at den største beboergruppe på Kærshovedgård er afviste asylansøgere, som ikke er kriminelle.
Udrejsecenter Kærshovedgård var et åbent fængsel indtil marts 2016, hvor det blev omdannet til udrejsecenter for afviste, enlige asylansøgere. Hovedparten af beboerne er enlige mænd.
Idéen med udrejsecentret er, at beboerne kun skal opholde sig kort tid på Kærshovedgård, inden de rejser ud af Danmark. Men flere af beboerne har boet på centret mellem et til halvandet år.
Og kun tre beboere er rejst ud af landet, siden centret blev grundlagt, viser tal fra Udlændingestyrelsen.
- Intentionerne har helt klart været, at de skal midlertidigt være et sted, inden de kan skynde sig at komme hjem. Men sådan er det bare ikke, siger Peter Sneftrup.
Udrejsecenter skaber utryghed i lokalområde
Nærmeste by til Udrejsecenter Kærshovedgård er Bording. Her tager mange af beboerne hen i dagtimerne for at hænge ud. Det skaber utryghed i lokalområdet. Flere butikker melder for eksempel om en stigning i tyverier.
- De kan være støjende og har knap så meget styr på køkultur, fortæller Michael Nielsen, medindehaver af Q8-tanken i Bording til 21 Søndag.
Morgenavisen Jyllands-Posten skrev søndag, at Fakta i Bording har øget kameraovervågningen og installeret en overfaldsalarm. Det er sket efter en episode, hvor en medarbejder blev slået med en knytnæve i ansigtet af en af centrets beboere.
Arriva, der betjener togstrækningen til Bording, har netop kontaktet politiet, fordi mange af udlændingene fra centret kører uden billet og i nogle tilfælde maser sig ind i toget, selv om togpersonalet forsøger at holde dem ude. Det er utrygt for både andre passagerer og konduktører, lyder det fra Arriva.
På et borgermøde for nylig har flere lokale beboere også givet udtryk for, at tilstedeværelsen af de knap 200 udlændinge, der ofte færdes i grupper, generelt har øget utrygheden.
Udrejsecentrets ledelse har ikke ønsket at udtale sig, men i denne uge holder Midt- og Vestjyllands Politi et møde på Kærshovedgård.
- Vi prøver at tale med beboerne og fortælle, at de forårsager noget uro, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg.
I 'Indefra med Anders Agger' udtrykker den tidligere enhedschef på Kærshovedgård, Peter Sneftrup, bekymring for fremtiden.
- Vi opretter et udrejsecenter, men konsekvensen og effekten af det kan ingen forudse. Vi kan bare se, at trykket i magmakammeret bliver større og større og på et eller andet tidspunkt skal det sige puf, siger han.