Harmløse sygdomsforløb som en simpel blærebetændelse kan blive fatale, hvis et for stort brug af antibiotika skaber resistens.
Vi kan risikere, at de nuværende antibiotika mister sin effekt, hvis vi bruger for meget af det. Det vil nemlig gøre bakterierne resistente over for medicinen.
Derfor har 21 sygehusafdelinger rundt om i landet de seneste to år forsøgt at nedsætte deres brug af antibiotika - og de er alle lykkedes med det.
Blandt andet på Viborg Sygehus, hvor to afdelinger har været med. Her har de sparet mellem 25 og 30 procent af den kritisk vigtige antibiotika væk.
Det vil sige, at den bredspektrerede antibiotika i mange tilfælde er byttet ud med en smallere behandling, fordi lægerne har fået mere fokus på at diagnosticere, præcis hvilken infektion, der er tale om.
Det forklarer Lone Hede, der er leder af projektet på Viborg Sygehus, hvor både akutafdelingen og den medicinske afdeling deltager.
- Vi har haft en kultur, hvor man har behandlet for meget og for bredt for at være på den sikre side, siger hun og uddyber:
- Nu skal vi lære at vente, til vi har de præcise undersøgelser på plads, så vi ved hvilken bakterie, der er tale om.
Projektet, som hedder LKT Antibiotika, har til formål at bremse udviklingen af antibiotikaresistens.
- I de senere år har vi fundet ud af, at vi i højere grad udvikler resistens over for antibiotika. Det vil betyde, vi i fremtiden og allerede nu ikke kan behandle sygdomme. Man kalder det den stille trussel, forklarer Lone Hede.
Professor: 'Det har været en succes'
Viborg Sygehus er ikke det eneste sted, hvor brugen af den brede antibiotika er nedbragt markant.
Ortopædkirurgisk afdeling på Rigshospitalet har omlagt forbruget af antibiotika fra 10 til 50 procent smalspektret ved at undersøge patienternes infektioner bedre.
Professor Christian Backer Mogensen, der er formand for projektet, glæder sig over, at alle deltagende sygehusafdelinger i kvalitetsprojektet har sparet på antibiotikummet.
- Det har været en succes. Jeg var selv lidt skeptisk, da jeg gik ind i det her, fordi jeg tænkte, det var en stor mundfuld at klare på to år, siger han og uddyber:
- Vi kan se, at der nu er et fald i vores brug af antibiotika, og det er meget vigtigt for morgendagens patient, at vi ved, vi har styr på vores antibiotika i Danmark.
Han mener, at projektet er en meget vigtig mission, fordi de resistente bakterier lurer overalt.
- Det vil betyde, at ganske banale sygdomme som lungebetændelse og urinvejsinfektioner ikke længere kan behandles effektivt, siger Christian Backer Mogensen.
- Folk vil blive mere syge, og risikoen for at dø af de her infektionssygdomme, vi troede, vi havde godt styr på, vil stige.
Projektformanden mener, det stadig er muligt at blive bedre til at nedbringe forbruget, og at flere afdelinger skal være med for at begrænse antibiotikaresistens mest muligt.
Nu, hvor projektet er slut, er det regionernes eget ansvar at løfte opgaven.