”Det bedste, du kan gøre for dit eget barns trivsel, er det, du kan gøre for fællesskabet.”
Sådan lyder mantraet i Viborg Kommune, som er med i EU-projektet 'Stronger Parents', hvor forældre i sunde fællesskaber bliver gode rollemodeller for børnene.
Viborg skal på Danmarks vegne arbejde sammen med seks andre EU-lande for at udveksle erfaringer og udvikle nye metoder til at forebygge, at børn ender i sociale problemer.
- Rollemodeller i flok er den bedste forebyggelse af sociale problemer, siger SSP-konsulent Louise Brandstrup fra Viborg Kommune.
Det er sociale problemer som for eksempel mobning, alkoholmisbrug og spilafhængighed. Men også radikalisering og ekstremisme.
Nærvær og respekt er vigtigt
Louise Brandstrup fortæller, at voksne især skal kunne være nærværende og vise respekt for andre. Det gælder ikke mindst måden vi taler til hinanden på.
- Måden vi taler til hinanden på, tager vores børn automatisk med ud i livet. Det er ved at se på forældre og andre voksne, at børnene lærer at tackle konflikter og løse problemer, siger Louise Brandstrup.
Hun fortæller om en episode i en skoleklasse, hvor en dreng nægtede at sidde ved siden af en ny pige i klassen og sagde til læreren: "Jeg kan ikke lide hendes slags, og de er alt for dyre for samfundet". Pigen var fra Syrien.
Viborgs SSP-konsulenter samarbejder med Rumænien, Spanien, Italien, Kroatien, Polen og Tyrkiet i EU-projektet 'Stronger Parents'.
De vil på skift besøge hinanden for at udveksle erfaringer for, hvordan et sundt fællesskab bedst bliver en realitet. Viborg Kommune får cirka 200.000 kroner til projektet.