Skak går sejrsgang i skolen: 'Det træner børnenes empati'

Spillet er et positivt modtræk til smartphones, mener hjerneforsker.

Der er fuld koncentration, når eleverne i 2. og 3. klasse på Staby Skole har skak hver uge. (Foto: © Thomas Bach Poulsen - DR Midt & Vest)

Der er helt stille i lokalet.

Dyb koncentration.

- God kamp, lyder det rundt omkring.

2. og 3. klasse på Staby Skole i Vestjylland spiller skak.

En time hver uge bytter eleverne matematikbøgerne ud med et skakbræt.

Alberte Klidsbjerg Toft fra 2. klasse føler selv, at hun bliver bedre til at koncentrere sig af at spille skak. (Foto: © Thomas Bach Poulsen - DR Midt & Vest)

- Nogle gange er det faktisk sjovt at sidde i lang tid og koncentrere sig om ét spil, siger Alberte Klidsbjerg Toft fra 2. klasse.

Eleverne i Staby er ikke alene. Det sort- og hvidternede bræt vinder i høj grad indpas i undervisningen på skoler landet over. I skoleåret 2013/2014 havde organisationen Dansk Skoleskak 382 medlemsskoler. I år er det stedet til 619.

I dag er det Skolernes Skakdag. Hjernens motionsdag, hvor over 50.000 børn og unge i hele landet sætter sig overfor hinanden med det ternede skakbræt imellem sig.

Og skak er et positivt modtræk til distraherende smartphones, mener hjerneforsker Jon Wegener.

Det er nemlig en stigende udfordring for vores børn, at de ikke får lov til at være opmærksomme på noget i særlig lang tid ad gangen, siger han.

- Der er telefoner en stor synder, som både distraherer os og også lærer vores hjerne at distrahere os selv. Der er skak en rigtig god modgift, fordi den går ind og nærmest gør det modsatte, siger hjerneforskeren.

Bedre til at koncentrere sig

Men det er ikke kun ro til hjernen, skak kan bruges til. Spillet træner nemlig også børnenes strategiske evner, når de skal prøve at regne modspillerens næste træk ud.

- Man skal forsøge at forudsige, hvad den anden tænker, og hvilke intentioner den anden har. På den måde træner det også en form for empati, siger Jon Wegener.

Det er fire år siden, Staby Skole satte skak på skemaet, og det har haft en positiv effekt på eleverne, fortæller lærer Marianne Rytter.

- De bliver rent faktisk også bedre til de andre fag. De bliver bedre til at koncentrere sig og til at lægge strategier. Og drenge, der har lidt svært ved at sidde stille og koncentrere sig, får et rigtig stort udbytte af det, siger hun.

Spørger man eleverne selv, er skak både sjovt og lærerigt.

- Jeg får koncentreret mig i skak, så jeg også lærer at koncentrere mig mere i matematik, siger Alberte Klidsbjerg Toft.

Et af dagens skakspil er ved at nå sin ende.

- Skakmat, lyder det.

- Tak for kampen.

Der bliver tænkt, så det brager. (Foto: © Thomas Bach Poulsen - DR Midt & Vest)