Den 16. april kørte en 66-årig mand op på siden af en ulv på en mark øst for Ulfborg i Vestjylland og skød dyret. I dag skal han for retten i Herning, og det er en sag, der for alvor har bragt sindene i kog.
Både den 66-årige tiltalte og hans forsvarsadvokat har fået dødstrusler. Men også anklagemyndigheden har modtaget trusler.
- Det er uhensigtsmæssigt, at folk ikke kan respektere, at der skal køre en retssag, uden at parterne skal udsættes for trusler og andre ubehageligheder, siger Jan Schneider, der er forsvarsadvokat for den 66-årige.
I første omgang har de ikke meldt sagerne til politiet. Om dødstruslerne kommer til at få et efterspil, tager de først stilling til, når sagen om ulvedrabet er afgjort.
- Vi har ikke haft noget ønske om, at sagen skulle eskalere mere end højst nødvendigt. Derfor har vi i første omgang noteret os de henvendelser, der er kommet, og sikret os beviset i forhold til det, siger Jan Schneider.
Nægter sig skyldig
Ulvens tilbagekomst til Danmark efter 200 år har vakt mange følelser blandt både tilhængere og modstandere af ulven. Men selvom der er videomateriale af, at den 66-årige skyder ulven, nægter han sig skyldig i at have overtrådt jagtloven og artsfredningsbekendtgørelsen. Han erkender dog at have skudt ulven.
- Derfor har vi påstand om, at han skal frifindes. Men han anerkender, at det er ham, der har affyret skuddet, som ender med at dræbe dyret, siger den 66-åriges forsvarsadvokat, Jan Schneider.
Den 66-årige er tiltalt for overtrædelse af jagtloven og artsfredningsbekendtgørelsen, og anklageren finder omstændighederne så skærpede, at han går efter fængselsstraf til den 66-årige.
Anklageren peger på, at det er en overtrædelse af jagtloven, da man har skudt ulven uden for jagttid, og at der er skudt fra et motorkøretøj. Desuden er det ifølge anklagen en overtrædelse af EU’s artfredsningsbekendtgørelse, hvilket er særligt skærpende.
- Man har fra EU's side besluttet via habitatsdirektivet, at ulven skal have en særlig status i Europa, og at den ikke må skydes, siger specialanklager ved Midt & Vestjyllands Politi Ulrik Panduro og uddyber:
- Det er således, at når man skyder én ulv, så gør man et stort indgreb i bestanden, og det er det, der gør denne sag særlig alvorlig. Hvis der var rigtig mange ulve, kan man sige, at det ikke er så alvorligt, for det vil ikke true bestanden af ulve i Danmark på samme måde, som det har gjort i det her tilfælde, siger Ulrik Panduro.
Principiel sag
Dagens retssag har stor bevågenhed. Der er meldt en demonstration på torvet i Herning, og der findes ikke lignende sager fra dansk retspraksis. Derfor er sagen principiel, og både afgørelsen og straf – hvis den 66-årige dømmes - vil komme til at få indflydelse på eventuelle senere retssager.
Det er fem måneder siden, ulven blev skudt, og med den store omtale af sagen og de mange følelser, som ulven vækker, ser den 66-årige frem til at få afgjort sagen.
- Sagen har været massivt omtalt i blandt andet medierne og sociale medier, og derfor har min klient et stort behov for at få sat et – i hvert fald foreløbigt - punktum i sagen, fortæller forsvareren i sagen Jan Schneider.
Sagen er særligt spektakulær, fordi skudepisoden blev filmet af to ulveentusiaster, som tilfældigvis befandt sig i skovkanten, da ulven blev skudt.
- Videooptagelserne bidrager til at belyse, hvad der er sket, og det er sådan set i alles interesse, at retten har en mulighed for at vurdere det samlet. Man kan ikke se sagen ud fra videooptagelserne alene. Der vil også være vidneafhøringer af forskellige karakter, som samlet set skal give retten et billede af, hvad der er foregået den pågældende dag, siger Jan Schneider.
Og videomaterialet bliver et omdrejningspunkt i sagens afgørelse.
- Vi har rigtig gode beviser i sagen og en video, som viser, at den 66-årige mand skød og dræbte en ulv, som er fredet i Danmark, siger Ulrik Panduro.
Seks personer skal i vidneskranken, når retssagen begynder fredag klokken ni. Der forventes afsagt dom samme dag, hvor strafferammen er op til to års ubetinget fængsel.