Restafgrøder og gylle skal gøre vestjysk by CO2-neutral

Tæt samarbejde mellem landmænd og by giver Spjald el og varme lavet på biogas.

Det har kostet 30 millioner kroner at bygge biogasanlægget, som nu forsyner Spjald med varme og el. (Foto: © Anders Davidsen - DR)

Når borgerne i Spjald tænder for lyset eller skruer op for varmen, kan de gøre det med en god klimasamvittighed.

95 procent af fjernvarmen og 55 procent af strømmen er lavet på biogas, som er fremstillet af restafgrøder og gylle fra seks nærliggende landbrug.

- Vi er nok en af de byer i Danmark, der er mest CO2-neutrale, siger driftsleder Bent Kærgaard fra Spjald Fjernvarme og Vandværk.

Brugen af biogas betyder, at en husstand i Spjald typisk sparer 2.200 kroner om året på varmeregningen.

- Det er ikke mindst biogasanlæggets fortjeneste, siger driftslederen.

Landmand Kasper Kvistgaard Christensen fortæller, hvorfor biogasanlægget er godt for hele lokalområdet:

Biogassen bliver leveret af Viftrup Biogas, som ejes af landmand Kasper Kvistgaard Christensens far.

De åbnede biogasanlægget i 2016.

- I klimadebatten bliver landbruget skældt meget ud for at svine, men jeg mener, at landbruget generelt er en del af løsningen, siger han.

Det er lokale landmænd med malkekøer eller grise, som leverer gylle og dybstrøelse (halm og gødning, red.) til anlægget.

Retur får de biogasgylle, som ifølge landmændene er mere miljørigtigt og giver et større udbytte på markerne.

- Vi kan have 1,3 afgrøde per år per hektar, så der er også et økonomisk incitament i det her, siger Kasper Kvistgaard Christensen.

Når Spjald kalder sig CO2-neutral, forklarer byen det med, at biogasproduktionen ikke sender ekstra CO2 ud i atmosfæren.

- Vores planter på markerne trækker CO2 ud af atmosfæren. Det putter vi i biogasanlægget. Når værket i Spjald sender CO2 ud, har vi altså allerede taget det ud af atmosfæren først. Modsat fossile brændstoffer som kul og olie, hvor det er CO2, lagret i jorden, som man slipper løs i atmosfæren, siger Kasper Kvistgaard Christensen.

Mange nysgerrige besøger Spjald

Spjald har hver måned gæster fra ind- og udland, der er interesseret i at høre nærmere om samarbejdet mellem landmænd og by.

Driftsleder Bent Kærgaard fra Spjald Fjernvarme og Vandværk ser store perspektiver i samarbejdet mellem landmænd og værker.

- Alle steder med affald og husdyrgødning kan lave det her. Det kan komme til at gøre en rigtig stor forskel, siger han.

Spjald har som mål at blive 100 procent CO2-neutral i 2020.

- Det er vigtigt og dejligt, at vi kan overgive til de næste generationer, at byen er CO2 neutral, siger Bent Kærgaard.

Biogasanlægget har kostet 30 millioner kroner at bygge.