- Jeg tænker, at der er plads til forbedringer i det danske sundhedsvæsen. Jeg glæder mig til at få rystet posen og få kigget på, hvad det kan blive til.
Sådan siger læge Thilde Sangild Villemann i Herning.
Hun er én af landets omkring 3.500 praktiserende læger, der er udset til at få en langt større rolle i fremtidens sundhedssystem.
Regeringen vil med sit udspil til en sundhedsreform have de praktiserende læger til at løse flere af de behandlinger og kontrolopgaver, som i dag foregår på sygehuset.
Det gælder især ambulante behandlinger af kronisk syge som KOL- og diabetespatienter.
Målet er 40.000 færre indlæggelser på sygehuse i 2025. Thilde Sangild Villemann er dog spændt på, hvordan det kan lade sig gøre.
- Jeg ser i min dagligdag ikke unødvendige indlæggelser, men flere unødvendige udskrivelser, hvor patienten kunne have haft gavn af et døgn mere på sygehuset på antibiotika. Eller den dehydrerede - lidt konfuse - ældre med blærebetændelse, der kommer hjem til hjemmepleje og føler sig utryg og bliver mere konfus. Så må jeg ringe til sygehuset og sige, at det er en ommer, og at de må genindlægge patienten, siger hun.
Ikke brug for store sundhedshuse
Til gengæld mener Thilde Sangild Villemann, at det giver god mening, at politikerne lægger op til, at kronikere skal behandles hos egen læge.
Det sker allerede i stor stil i Region Midtjylland, men sådan er det ikke nødvendigvis i andre regioner.
- At øget omsorg for kronikere i almen praksis bliver bredt ud til hele landet er en god idé. Hvis der følger midler med, siger hun.
Her er vi så ved det område, der bekymrer den praktiserende læge fra Herning: Hvordan man vil skaffe flere læger til almen praksis.
Regeringen har afsat seks milliarder kroner til en såkaldt nærhedsfond, som skal skabe bedre fysiske rammer for det nære sundhedsvæsen. Det er planen at bygge flere sundhedshuse med både praktiserende læger, sygeplejersker og andre faggrupper tilknyttet.
- Jeg er bekymret, fordi det er moderne nu, at alle skal satse på sundhedshuse, hvor vi skal klumpe os sammen som praktiserende læger. Det er min personlige overbevisning, at praktiserende læger arbejder godt og yder meget, når de ejer egen praksis. Jeg mener ikke nødvendigvis, at vi kan klare flere opgaver eller flere patienter ved at bruge penge på sundhedshuse og ikke på flere hænder, siger Thilde Sangild Villemann.
Hilser politisk fokus velkommen
Hun åbnede sin egen praksis i Herning i august sidste år. I dag har hun 1.075 patienter, men der er plads til 3.200.
Mange andre af Thilde Sangild Villemanns kolleger har dog lukket for tilgang. Det gælder 70 procent af landets lægepraksisser. Regeringen vil uddanne 100 flere praktiserende læger.
- Det er et godt spørgsmål, hvor de skal komme fra. Man siger, at det i gennemsnit tager 20 år, fra man starter på studiet, til man er praktiserende læge.
Hun hilser dog velkomment, at der nu kommer større politisk fokus på de praktiserende læger og på, hvor vigtig en rolle de spiller for hele sundhedssystemet.
- Netop for at der kan komme midler med, og at det ikke bliver lav prestige at være praktiserende læge. Måske kan det få nogle af sygehuslægerne til at synes, at det vil være spændende med en fremtid i almen praksis, siger lægen fra Herning.