Pas på vores delfiner: Etisk regelsæt skal bremse nysgerrige turister og vilde motorbåde

Stor interesse for delfinflok i Thyborøn Kanal får lokale til at sætte regler op for delfinturister.

Naturfotograf Lars Mikkelsen med en af de plakater, der skal guide turisterne, så de ikke skræmmer eller skader delfinerne i Thyborøn Kanal. (Foto: © Sofie Skov - DR)

En flok måger flyver lavt over Thyborøn Kanal, hvor Vesterhavet møder Limfjorden.

Mågerne er en god pejling for den båd, der er på vej ud i havneindløbet for at spotte delfiner. For mågerne viser, hvor der er en stime sild. Sild, som delfiner også elsker.

- NU kommer springene!

Michael Madsen, indehaver af Seaside Safari og Jyllands Akvariet i Thyborøn, råber begejstret, da et par delfiner bryder havoverfladen.

Se delfinerne boltre sig i Thyborøn Kanal. Fotograf Claus Rud - DR:

Flere gange om ugen arrangerer Michael Madsen bådture for turister, der vil se delfiner på tætteste hånd.

Ombord i båden er også naturfotograf Lars Mikkelsen, som holder et skarpt øje med flokken af mindst syv delfiner af arten Øresvin, der siden efteråret har holdt til i Thyborøn Kanal.

- Det gode ved, at de har valgt Thyborøn Kanal, er, at man ikke kan sejle ud 50 procent af tiden, fordi det er noget af Danmarks farligste farvand herude, siger Lars Mikkelsen.

Farvandet afskrækker dog ikke flere nysgerrige turister. De to hval-entusiaster har observeret, hvordan nogle både sejler i fuld fart hen mod delfinflokken eller sejler efter dyrene.

Det bekymrer de to hval-entusiaster.

- 90 procent af dem, der sejler herude, kender ikke til delfiner. Det er nyt for os i Danmark. Så når man ser en delfin, begynder blodet at koge. Så giver man fuld gas i båden og sejler hen til delfinerne. Og det er den største fejl, man kan lave, siger Lars Mikkelsen.

  • Naturfotograf Lars Mikkelsen har fotograferet delfinerne i Thyborøn Kanal. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  • Delfinerne i Thyborøn Kanal blev spottet første gang i efteråret 2020. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  • Gruppen af delfiner i Thyborøn Kanal består af syv individer. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  • Delfinerne kommer fra Skotland, har forskere konstateret. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  • Gruppen består blandt andet af en stor han, der har fået navnet Mischief, de to hunner Chewbacca og Tallfin samt muligvis en kalv, som hedder Skywalker. (Foto: © Lars Mikkelsen)
  • På facebooksiden Delfiner i Danmark findes en guide til en god delfinoplevelser på Thyborøn Havn/Agger Tange. (Foto: © Lars Mikkelsen)
1 / 6

Naturfotografen har i udlandet set, hvordan uforsigtige turister er kommet alt for tæt på delfiner og spækhuggere, som så bliver omringet af både.

Det vil han og Michael Madsen helst ikke se i Thyborøn, så de har sammen med hvalforsker Carl Kinze taget initiativ til at få lavet pjecer og plakater med etiske regler for sejlads tæt på delfinerne.

Regler, der fortæller, at man for eksempel skal lade være med at sejle direkte hen mod dyrene, og at man ikke skal svømme eller dykke med delfinerne.

- Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, at man pløjer hen over alt for at komme tæt på og kan komme til at stresse de her dyr, siger Michael Madsen.

Cirka 300 meter fra delfinflokken tager han farten af båden og lader båden drive lige så stille. Og kort tid efter er der fuld gevinst. Flokken af delfiner svømmer selv hen mod båden - og sågar under den.

- De er nysgerrige, og så belønner de os faktisk ved at komme tæt på, fortæller naturfotograf Lars Mikkelsen.

Hval-entusiaster i Thyborøn sætter plakater og uddeler pjecer med gode råd til, hvordan man skal opføre sig, hvis man vil sejle i nærheden af delfinerne i Thyborøn Kanal. (Foto: © Sofie Skov - DR)

Sidste år meldte Miljøstyrelsen ud, at man ville lave et sæt etiske retningslinjer for havturisme med særlig fokus på havpattedyr så som delfiner, sæler og marsvin.

Men et år senere er der endnu ikke nedsat en arbejdsgruppe til at kigge på reglerne.

Styrelsen forklarer det selv med, at coronapandemien har gjort det umuligt at mødes fysisk med folk fra turistbranchen, hvaleksperter og andre involverede.

En forsinkelse, som folkene i Thyborøn ikke mener, at de kan vente på.

- Der er noget specielt og magisk over at se delfiner, fordi de er store havpattedyr. Så det er vigtigt, at man har nogle retningslinjer, mener Michael Madsen.

Ekspert: Vi har brug for regler

Lektor og biolog Magnus Wahlberg fra Syddansk Universitet er ekspert i havpattedyr. Han er enig i, at der er brug for regler for vores omgang med havpattedyr.

- Vi ville jo aldrig tolerere det samme på land, hvis vi havde 50 mennesker, som jagtede et dådyr rundt i skoven. Og det bliver ikke bedre af, at det er en delfin.

Magnus Wahlberg nævner, at det ikke er muligt at se på en delfin, hvis den er presset af os mennesker.

- Bare fordi de smiler og springer, betyder det ikke nødvendigvis, at de er glade. Altså, de smiler jo altid - også når de er døde. Men hvis den flygter sin vej, kan du være ret sikker på, at de ikke har lyst til at have kontakt med dig lige nu.

Hos Miljøstyrelsen oplyser kontorchef i Art og Naturbeskyttelse, Jens Østergaard, at styrelsen tidligst kan have retningslinjer for havturisme klar til næste sommer.

- Der er ikke noget, der indikerer, at der er akutte problemer, der truer havpattedyrene. Så vi vil hellere have tiden til det, end forcere noget, vi ikke har fuld opbakning til, siger han og påpeger, at der allerede i dag findes regler, der beskytter hvalarter.

- Så derfor har vi ikke vurderet, at det haster mere, end at vi kan nå at få en ordentlig proces.

Jens Østergaard bifalder dog, at lokale i Thyborøn nu laver deres egne etiske retningslinjer for delfinturister.

- Jeg er glad for, at der er et engagement i det her område, og at der er nogen, der interesserer sig for hvalernes ve og vel, siger kontorchefen.

Miljøstyrelsens kommende retningslinjer vil også omfatte andre havpattedyr som sæler og marsvin. Der bliver tale om regler, som man frivilligt tilslutter sig, og som er baseret på, at alle parter er indforstået.

- Det er jo ikke regler, vi kan komme ud og håndhæve. På den baggrund vurderer vi, at det er vigtigt at have denne inddragelse, siger Jens Østergaard.