Overvågningskameraer skal holde solcellepark fri for tyverier, men naboer føler sig overvåget

Kameraer kan til gengæld sikre, at vilde dyr kan komme ind i parken.

Fra venstre Bjarke Rasmussen og Dennis Lundum på den lille vej ved den kommende solcellepark. Foreløbig uden kameraer eller trådnet. (Foto: © Steen Færgemand - DR)

Naboerne Dennis Lundum og Bjarke Rasmussen går tur på Skalstrupvej ved Bækmarksbro i Nordvestjylland, hvor de bor. Her kommer der overvågningskameraer op, og det gør dem utrygge.

Kameraerne afløser det trådhegn, som ellers ville sikre værdierne i solcelleparken. På den måde kan dyrene bevæge sig frit ind og ud blandt solfangerne. Naboerne føler, at de til gengæld kan bevæge sig knapt så frit.

Solpaneler er nemlig ofte genstand for tyverier, fordi de er ganske kostbare.

- Selv om de siger, at kameraerne ikke kan fange os, når vi går på vejen, så kan vi ikke vide det. For hvordan vil de ellers fange eventuelle tyveknægte på billederne, siger Dennis Lundum.

De to naboer er mildest talt utilfredse med den information, de har fået fra Lemvig Kommune om Klimapark Nees Hede, som den kommende solcellepark hedder. Beskeden om master med overvågningskameraer er blot den sidste dråbe, der får bægeret til at flyde over.

Vindmøller eller ej

Utilfredsheden handler mest om skiftende udmeldinger fra Skovgaard Energy, som på et borgermøde i sommer gerne ville opstille 200 meter høje møller i tilslutning til klimaparken. En overvejelse, som indtil videre er sat i bero.

- Vi ved endnu ikke, om der skal stilles vindmøller op i forbindelse med solcelleparken. Foreløbig har vi sat møllerne i bero, mens vi diskuterer med Skovgaard Energy, om vi kan bruge Den Grønne Trepart til at lave mere natur i området, dræne det mindre og plante træer, siger Steffen Damsgaard (V), som er formand for teknik- og mijøudvalget i Lemvig Kommune.

Ditte Mollerup bor op ad den kommende Klimapark Nees Hede og så tæt på, at hun skal flytte, hvis der kommer vindmøller. Men hun kan blive boende, hvis der kun kommer solceller. (Foto: © Steen Færgemand - DR)

Han gør opmærksom på, at overvågningskameraerne langs klimaparken er en ide hentet fra en anden klimapark i området. De tillader vildtet at krydse arealet med solpanelerne - uden at det bliver standset af et trådhegn.

Men spørgsmålet om vindmøller er altså udskudt på ubestemt tid. Så indtil videre ved en tredje nabo, Ditte Mollerup, ikke, om hun er nødt til at flytte fra sit hus ved klimaparken: Hvis der kommer vindmøller, skal hun flytte. Hvis der kun kommer solceller, kan hun blive boende i sit hus.

Skovgaard Energy er blevet tilbudt at medvirke i artiklen, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.