Færre misbrugere dør af narkorelaterede dødsfald. For eksempel er antallet af døde misbrugere faldet fra 285 i 2011 til 213 i 2013. Det viser de seneste tal fra Rigspolitiet.
Men det passer overhovedet ikke, mener Landsforeningen af Væresteder. Tværtimod.
- Jeg kan se, at gruppen vokser og får det dårligere og dårligere, siger Cliff Kaltoft, der er sekretariatschef i Landsforeningen af Væresteder.
Aktindsigt viser usikkerheder
Landsforeningen har søgt aktindsigt hos Rigspolitiet, og aktindsigten viser ifølge Landsforeningen en række usikkerheder.
For landsforeningen er ikke enig med politiet i den måde, som politiet opgør narkorelaterede dødsfald på. Landsforeningen af Væresteder har udgivet en rapport, der blandt andet konkluderer, at i narkodødsfald relateret til sygdom er oplagte diagnoser som hiv, diabetes og kræft stort set fraværende i de tilfælde, hvor dødsårsagen er opgivet som sygdom i politiets statistikker.
En overdosis kan for eksempel ende fatalt i et hjertestop og er derfor ikke nødvendigvis anført som narkorelateret i statistikkerne.
En anden konklusion handler om narkorelaterede dødsfald i ulykker. Ifølge foreningen har politiet kun registreret et enkelt af den slags dødsfald i 2012. Men Vejdirektoratet har registreret mindst syv ulykker, hvor føreren af bilen var påvirket af narko i samme år.
Behandling og fixerum
Derfor mener Landsforeningen af Væresteder, at Rigspolitiets officielle tal er misvisende og slet ikke egner sig som grundlag for politiske beslutninger og tilrettelæggelser af forebyggelse.
Annette Lind (S) er medlem af folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg. Hun siger til P4 Midt og Vest, at Rigspolitet ikke har lavet ændringer i registreringen.
- Vi må antage, at der er et reelt fald. Rigspolitiet har oplyst, at de ikke har lavet ændringer i proceduren, og der er ingen grund til at tro, at politiet lyver, siger hun.
Vi er ikke i mål
Men statistikker ændrer ikke på, at over 200 narkomaner hvert år dør af deres misbrug.
- Så gør regeringen nok for at hjælpe?
- Vi har blandt andet lavet en aftale om hurtigere adgang til stofmisbrugsbehandling, og vi har lavet fixerum i de største byer. Jeg siger ikke, at vi er i mål, men vi gør rigtig meget for at hjælpe stofmisbrugere, der er en svag gruppe, siger Annette Lind.