Det nytter at tilbyde unge kontanthjælpsmodtagere et nyttejob.
En rapport fra Beskæftigelsesministeriet viser, at mange flere unge kommer i gang med at tage en uddannelse efter, at de har fået erfaringer fra arbejdsmarkedet.
- Jeg synes, det er super super spændende. Man kommer ud at prøve nogle forskellige ting, lyder det fra en tilfreds Camilla Hegnsgaard Pedersen.
Camilla er på vej i praktik
Hun er i nyttejob på Ikast-Brande Kommunes materielgård og har udsigt til at komme i praktik som anlægsgartner efter sit nyttejob.
Så Camilla Hegnsgaard Pedersen er glad:
- I stedet for, at jeg bare går og søger på noget, som jeg så ikke helt kan få en elevplads til, forklarer hun.
Mange gode eksempler
Tallene fra Beskæftigelsesministeriets analyse viser, at to en halv gange så mange forlader kontanthjælps-systemet efter et nyttejob i forhold til unge, der ikke har prøvet nyttejob.
Midt- og Vestjylland er fuld af unge eksempler, der har gavn af et nyttejob.
Blandt dem også Marie Schäfer Dörr. Hun er i nyttejob på plejecenter Solhjem ved Thisted:
Maria: Det betyder meget
- Det betyder meget at komme ud i praksis og få det mellem hænderne. Det har i hvert fald betydet rigtig meget for mig i stedet for bare at høre om jobbet, siger hun.
Og mange kan have glæde af et nyttejob, mener Marie Schäfer Dörr: - Jeg tor det kan betyde rigtig meget. Også hvis de kan komme ind og vælge, hvad de har lyst til.
Reformen trådte i kraft ved årsskiftet 2014.
Morten suger erfaring til sig
Et tredje godt eksempel er 27-årige Morten Sørensen. Han har siden den 16. marts været i gang som pedelmedhjælper på Vestervang Skole i Viborg.
Morten Sørensen vil gerne være pædagog og suger nu erfaring til sig:
- Et nyttejob kan være vejen frem. Jeg går her i 37 timer på det, der svarer til en SU; men jeg får en masse andet ud af det. Når man går derhjemme, er man kørt ned efter fjorten dage. Her bliver jeg smaskfyldt med energi. Vi hygger os sammen, og der er noget mandehørm, siger han med henvisning til sine kolleger.