Det er blevet bekræftet, at et nyt vestjysk ulvepar har fået mindst seks unger.
Det oplyser Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, der overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.
Vildtkameraer fotograferede søndag den 23. juni ulvehvalpene, der vurderes at være halvanden måned gamle.
Miljøstyrelsen kunne i marts fortælle, at et nyt ulvepar bestående af en danskfødt hunulv og en tyskfødt hanulv havde etableret sig syd for Holstebro.
Og det er ikke overraskende, at de har fået unger, fortæller Peter Sunde, der er seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
- Det er det, man har planlagt efter. Vi vidste ved årsskiftet, at vi havde et ulvepar, der var etableret, så der var en god sandsynlighed for, de ville få unger. Vi havde forventet det, siger han.
Ifølge Peter Sunde er det nye kuld hvalpe et tegn på, at ulvebestanden er tilbage på sporet.
- Vi skal forvente, at det her ulvepar kommer til at være i området resten af deres liv, og de vil formentlig producere et kuld hvalpe hvert år, siger han og uddyber:
- Hvalpene vil være selvstændige til næste forår og vil derefter sprede sig til omgivelserne. Det vil betyde, at rekrutteringen af nye ulve andre steder i Danmark får et boost.
Danmark har siden 2014 haft en forvaltningsplan for ulve. Den sikrer, at der kan udbetales erstatning til husdyrholdere, hvis dyr angribes af ulve.
Planen sikrer også, at der kan gives tilskud til etablering af ulvesikre hegn i et afgrænset område i Vestjylland.
Men selvom der kommer flere ulve til landet, så øger det ikke risikoen for, at vi vil se flere angreb, mener Peter Sunde.
- Ulveparret, som har født ungerne, har holdt til her i et halvt års tid, og der har været seks-syv angreb. Hvis der er ulv i et område, er der risiko for får, hvis deres hegn ikke er sikret, fortæller han.
- I udgangspunktet skal vi ikke forvente, det kommer til at gå mere ud over husdyr, end det har gjort indtil nu.
Opdateret med udtalelser fra seniorforsker Peter Sunde klokken 11.54