Nye ulveunger på vej: Stier spærres af, så coronagæster holder afstand

Coronasituationen betyder, at flere end normalt færdes i naturen. Det kan stresse ynglende ulvepar i Vestjylland.

To gange tidligere er der født ulvehvalpe i Stråsø Plantage syd for Holstebro. Snart kan et nyt kuld komme til. (Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum Aarhus & Aarhus Universitet)

Et nyt kuld ulveunger er på vej når som helst i Stråsø Plantage syd for Holstebro.

- De seneste billeder fra et vildtkamera, som forskerne har fra området, viser, at tæveulven er tykvommet, siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Vestjylland.

- Det er kun et spørgsmål om dage, så er ungerne formentligt kommet til verden.

Derfor skal besøgende holde sig til bestemte skovveje i noget af området frem til den 15. august. Det sker, for at de fredede ulve kan få ro, mens de yngler.

Ulven er fredet og underlagt den strengeste beskyttelse i EU, og det indebærer blandt andet, at Naturstyrelsen er forpligtet til at sikre, at den ikke bliver forsætligt forstyrret - særligt i yngletiden.

Sidste år var der også ulveunger i det samme område, men dengang blev der først spærret af, da hvalpene var kommet til verden. Denne gang er Naturstyrelsen tidligere ude.

- I denne her tid, hvor vi alle prøver at tage hensyn til coronasmitte, har vi haft en dejlig opblomstring af folk ude i naturen og ude i skovene, og det har vi også konstateret i det her område, siger Poul Ravnsbæk

Afgrænsningen bliver markeret med skilte ude i området. Stråsø Plantage er et af landets største sammenhængende naturområder, hvor skov og hede strækker sig over i alt 5.200 hektar. Området med afspærrede stier er på omkring 275 hektar.

Tag trygt på tur

Hvis man er på tur i Stråsø Plantage på de tilladte stier og pludselig møder en drægtig hunulv, skal man ikke være bange, men vide, at man har fået en helt særlig oplevelse, lyder det fra Peter Sunde, seniorforsker hos Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

- Nyd synet og tag et billede. Og foretag dig i øvrigt ikke noget, siger han.

Et vildtkamera ved Ulfborg i Vestjylland fangede i 2017 den ulvefamilie, der dengang var i området. Den bestod af seks unger. (Foto: ulvetracking.dk/Scanpix 2017) (Foto: © Ulvetracking.dk, Scanpix)

Ulven er egentlig ikke specielt sårbar i forhold til så mange andre dyr i naturen. Men dens status som 'fredet' gør, at den har krav på særlig beskyttelse.

Rovpattedyr, som forstyrres voldsomt eller gennem længere tid, kan finde på at flytte hvalpene til en ny grav flere kilometer væk, når de er helt små.

- Så skal hun bære ungerne én efter én og kan ikke søge føde i den periode. Ungerne kan ikke die, og de risikerer at blive afkølet, forklarer Peter Sunde.

En ulv kan blive stresset eller forstyrret på flere måder. For eksempel ved at skovgæster uforvarende slår sig ned og holder picnic ved ulvegraven. Men et karismatisk dyr som ulven kan også tiltrække nysgerrige, som gerne vil have billeder af det sjældne, fredede dyr.

- Afspærring er et tydeligt redskab for at undgå begge dele. For så har man ganske enkelt ikke nogen undskyldning for at være i området, påpeger Peter Sunde.

I øvrigt er det i alles interesse, at ulvene bliver på statens arealer, hvor den er nu, vurderer forskeren.

- Så hvis man ikke ønsker at jage ulvene ud på private arealer, er det fornuftigt at give dem ro, hvor de nu engang er.