Med fingrene i tarmen lærer teenagere at få et forhold til mad

De gamle dyder med julemedister giver 8. klasse mere lyst til køkkenet.

Elias Danielsen og Niklas Ruby har haft fingre og saks helt inden i substansen for at få et nært forhold til at lave medister fra bunden.

De har næsten hele hånden i farsen og svinetarmen, mens de propper fars i julemedisteren.

I begyndelsen skal de lige overvinde sig til den klistrede fornemmelse, og det er også svært at få et brugbart resultat.

Men det er bestemt ikke noget, alle børn kaster sig ud i.

- Det er ikke særlig nemt, men man skal lige kende taktikken. Det går stille og roligt fremad, siger de to 8. klasses-elever, Elias Danielsen og Niklas Ruby.

De to er pavestolte, da det senere viser sig, at de ved gammeldags håndkraft har proppet medisteren helt fuld af fars - og den faktisk også er ganske vellykket at se på.

Med lidt god vilje ser de færdige, håndstoppede pølser næsten professionelle ud. (Foto: © Steen Færgemand - DR)

Glæden ved madlavning deler Elias Danielsen og Niklas Ruby med mange andre børn. For en undersøgelse som Epinion har lavet for Ultra Nyt i DR viser, at ni ud af ti børn godt kan lide at lave mad.

På trods af madglæden kommer kun 42 procent af børnene med ud i køkkenet på ugentlig basis.

For madkundskabslærer, Jeanette Jensen på Hurup Skole i Thy, er det vigtigt, at eleverne får lov til lave mad, hvor de virkelig kommer i dybden med råvarerne.

Jeanette Jensen er madkundskabslærer på Hurup Skole i Sydthy. At bruge rå svinetarme til at stoppe ud med kødfars er en del af undervisningen her. (Foto: © Steen Færgemand - DR)

- Når de starter hernede, så er det bare det der med at kunne koge en kartoffel og koge pasta. Når det så går hen over to år, så er der nogle, der siger, aj - det var faktisk lidt spændende, når vi har stået og stoppet medister og sådan nogle ting, siger hun.

Flere af eleverne tvivler nu på, at de ligefrem vil tage hjem og lave deres egen håndstoppede julemedister.

Men de er glade for at have fået erfaringen:

- Det er lidt ulækkert at arbejde med håndstoppet medister. Jeg tror ikke, at jeg kunne tænke mig at gøre det hjemme i vores køkken, siger Markus Kamp, som ellers lige har stegt en næsten perfekt medister.

Flere af 8. klasses-eleverne laver faktisk mad derhjemme. Nogle endda på fast ugenlig basis:

- Jeg er i køkkenet hver torsdag. Så laver jeg noget kylling eller noget andet. Jeg synes, det er hyggeligt at lave mad, siger Amalie Haslev, som går i samme madkundskabs-klasse.

Snart er de mange hjemmestoppede medistre færdige - og der dækkes op til julefrokost med rugbrød, medister, hjemmelavet leverpostej og hjemmelavede rødbeder.

Velbekomme!

8. klasse på Hurup Skole nyder deres egne håndstoppede medisterpølser til en fremskudt julefrokost. (Foto: © Steen Færgemand DR)