Læger frygter patientpukkel efter sparekrav til sygehusene

De praktiserende læger råber vagt i gevær overfor Region Midtjyllands planer om at nedbringe liggetiderne for at spare penge.

Danske Lægers Organisation er bange for at de skal tage sig af alt for mange patienter, hvis Region Midtjylland vedtager en spareplan, der skal forkorte patienternes liggetider på sygehusene. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Når Region Midtjylland skal spare knapt 700 millioner kroner, så er der en overhængende risiko for, at dele af besparelsen ender som en regning i kommunerne.

Planen er nemlig at sende visse patienter tidligere hjem fra sygehuset, og de patienter kræver pleje og behandling hos deres egen læge. Det skal spare regionen for 18 millioner kroner.

Karsten Rejkjær Svendsen er formand for de Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland og praktiserende læge i Tim. Han frygter, at det vil give en større patientpukkel hos lægerne:

- Opgaverne, som før lå i sygehusene hvor patienterne blev en dag eller to eller tre dage mere for at blive færdigbehandlet, bliver nu lagt ud hos lægerne. Det kan der være god fornuft i, men det kræver altså, at der er ressourcer nok, siger han.

Lægerne bakkes op af Holstebro Kommune

Karsten Rejkjær Svendsen anerkender regionens behov for at spare, men han frygter at servicen bliver dårligere, hvis læger og kommuner ikke bliver kompenseret for det:

- Man kan ikke lægge opgaverne ud til lægerne, før man er sikker på, at der både er ressourcer og hænder nok, til at vi kan tage os af opgaverne, siger han.

Ellers - fremfører han - frygter han for den faglige kvalitet af behandlingen, lægerne og sygehusene tilsammen tilbyder, ikke er god nok.

Synspunktet deles af Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), der forudser et større økonomisk pres på kommunerne, der skal overtage en del af plejen og behandlingen:

- Det er en større udgift, når flere komplekse opgaver skal løses af kommunen, siger han.

Regionen afviser at sende regningen videre

Men hverken kommunerne eller de praktiserende læger behøver at frygte, at Region Midtjylland sender patienter og dermed også regningen videre.

Det siger Anders Kühnau, der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland:

- Kommunerne har allerede fået ekstra penge til store sundhedsopgaver som for eksempel genoptræning. Det er deres opgave at tage mod patienterne, når de er udskrevet, også når de er udskrevet lidt hurtigere, siger han.

Forhandlingerne om regionens spareplan begynder 22. juni.