Kommuner er bagefter med digital post

4 ud af 10 breve fra kommunen bliver stadig sendt med postvæsenet selv om det er et krav at have en digital postkasse.

Det er langt fra al post fra kommunerne, som du kan tjekke via din computer. (Foto: © Vangelis Thomaidis, Stock Xchng)

Den 1. november 2014 blev det din pligt at have en digital postkasse, men kommunerne sender stadig omkring 40 procent af brevene på papir. Det viser tal fra KL, Kommunernes Landsforening.

Boy Boyesen fik tilsendt 50 sider papir fra Ringkøbing-Skjern kommune om en bygning, han overvejede at købe.

- Jeg var meget forundret. Det er spild af ressourcer, og det var langt lettere for mig at få det på en mail, som jeg endda kunne sende videre til en kollega, siger Boy Boyesen.

IT-direktør: Ikke godt nok

I gennemsnit bliver 6 ud af 10 breve fra kommunerne sendt til borgerne digitalt, men det er langt fra godt nok, mener IT-Branchens direktør Birgitte Hass.

- Jeg mener ikke der er nogen undskyldning. Det er frem i arbejdstøjet, siger Birgitte Hass.

Kommunesystemer kan ikke snakke sammen

Men det tager tid at få computersystemerne til at fungerer sammen, forklarer Jette Ganzler Christensen, IT & digitaliseringschef i Thisted Kommune.

- Det er et enormt stort fokusområde i alle kommuner, men det er stadig nødvendigt at sende f.eks. kørekort og pas med fysisk post. Det tror jeg aldrig vi kommer het ud over, siger Jette Ganzler Christensen.

I september 2014 sendte Thisted Kommune 10 procent digitalt post. Nu er kommunen på næsten 70 procent. IT-chefen er foreløbig tilfreds.

- Men jeg vil gerne omkring de 90 procent, siger Jette Ganzler Christensen.

8 ud af 10 breve er digitale ved årsskiftet

Hos KL forventer digitaliseringskonsulent Anders Holte, at de fleste kommuner sender 80 procent af posten digitalt inden året er omme.