Kommune må akut finde 63 millioner ekstra til kuldsejlet havn: 'Det er meget usædvanligt - og svært'

Thisted Kommune skal genåbne et budget, der kun er få uger gammelt, for at finde millionerne.

Ifølge Thisted-borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) har der for længe været for lidt fokus på drift og for meget på investeringer i Hanstholm havn. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Det er en usædvanlig - og svær - opgave, politikerne i dag kaster sig over i Thisted Kommune.

Kommunalbestyrelsen er nødt til at genåbne budgettet for 2023. For her og nu skal der findes 63 millioner kroner.

Fra nytår overtager Thisted Kommune nemlig driften af Hanstholm Havn. Det er havnens elendige økonomi, som tvinger kommunen til at overtage tøjlerne. Havnen har givet underskud de seneste tre år og har en samlet gæld på 630 millioner kroner.

- Det ser meget svært ud, for det her vil lægge pres på hele kommunens budget og ikke mindst på budgetterne på de store velfærdsområder, siger professor Kurt Houlberg fra forskningscentret VIVE.

Han fastslår, at det er meget usædvanligt, at kommuner genåbner budgettet, så kort tid efter man har vedtaget det.

Årsagen til havnens dårlige økonomi er blandt andet, at havnens dominerende erhverv, fiskeriet, er hårdt ramt af brexit.

Hanstholm havn huser blandt andet landets største fiskeauktion. Ironisk nok haler fiskeauktionen en rekordstor omsætning hjem i år. Det ender formentlig på næsten 800 millioner kroner, når året er slut. Succesen skyldes ikke mindst, at nordnorske fisk bliver kørt til Hanstholm i lastbiler for at blive solgt her. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Skolerne blev fredet i første omgang

I første omgang er det en kassekredit på 63 millioner kroner, som kommunen skal få dækket. Umiddelbart ser det også svært ud.

Da budgettet for 2023 blev vedtaget i oktober, var det i sig selv nemlig en vanskelig opgave for kommunalpolitikerne at finde bare 3,2 millioner kroner ekstra til skolerne, så man kunne undgå at lukke skoler.

Borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) lægger dog op til, at den kuldsejlede havn ikke skal finansieres af skolepenge. Han skeler i stedet til kommunens anlægsbudget, som i 2023 er på 187,8 millioner kroner.

- Vi skal jo nødig ramme vores velfærd i Thisted Kommune, fordi vi har en havn, der lige nu står i en akut likviditetsmangel, siger han.

- Det kan være, vi skal udsætte nogle af de ting, vi har valgt at investere i næste år.

Hele bestyrelsen for Hanstholm Havn må gå af, og alle medarbejdere overgår til Thisted Kommune. Men ambitionerne om at gøre Hanstholm Havn til et grønt fyrtårn blandt europæiske havne består, fastslår borgemester Niels Jørgen Pedersen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

En højere kommuneskat er først mulig på sigt

SF foreslår at sætte skatten op i Thisted Kommune, men det afviser borgmesteren.

- Jeg tror på, vi kan finde en løsning, hvor vi ikke behøver sætte skatten op. Jeg tænker, Hanstholm Havn bliver en ganske fin forretning for Thisted Kommune, når vi kommer lidt længere ud i fremtiden, siger han.

Ifølge professor Kurt Houlberg er det da også umuligt at hæve skatten allerede for 2023.

- Men for årene efterfølgende kan man overveje, om man ønsker at prioritere det. Men der skal man koordinere med de andre kommuner, så kommunernes samlede skatteudskrivning ikke stiger. Og det kan blive vanskeligt, siger han.

Thisted Kommune kan næppe heller se frem til en håndsrækning fra staten. Der er ingen hjælpepakker parat til den type problemer, og særlige tilskud kan først søges efter sommerferien.

- Nu skal vi foreløbigt have styr på driften af havnen, som har sejlet de seneste år. Når vi har styr på det, kan vi begynde at kigge ud i fremtiden og få tiltrukket nogle spændende investorer. Så kunne man jo godt forestille sig, at den grønne omstilling kommer til at give en gevinst på sigt på Hanstholm Havn, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen.

Mødet om Thisted Kommunes budget finder sted i dag klokken 16, og alle partier er repræsenteret.

Lyngby-Tårbæk og Hørsholm kommuner må også genåbne deres budgetter i år. Her er det hovedsagligt på grund af stigende udgifter til handicap-området. Det er også en mulighed i Holbæk Kommune, som holder møde om sagen i dag.