Ingen fest uden øl og drinks, men flere vælger dem uden alkohol

Et bredere udvalg af alkoholfri øl glæder både Bryggeriforeningen og Blå Kors.

Bryggeriet Mikkeller har i flere år produceret alkoholfrie eller i hvert fald alkohol-lette øl. Siden er flere spændende varianter kommet til. (© Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix)

Det er godt med en sodavand en gang imellem.

Men den smager måske mere af børnefødselsdag og sportshal end af nytår.

På årets sidste aften må den gerne få lidt ekstra – også hvis man ikke er til champagne eller andre alkoholholdige drikkevarer.

Og heldigvis er der blevet mere at vælge imellem for den stadigt voksende gruppe, der foretrækker eller supplerer med et alkoholfrit alternativ.

Salget af alkoholfrie øl og drinks er steget betragteligt de senere år, og bryggerierne sender stadig flere alkoholfrie varianter på hylderne.

- Vi skal jo ikke mere end otte til ti år tilbage, så kunne man vælge mellem to alkoholfrie øl, og jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at det ikke var nogen stor smagsoplevelse, lyder det fra kommunikationschef i Bryggeriforeningen, Louis Honoré.

- Nu er snart sagt alle vores medlemmer i fuld gang med enten at brygge alkoholfrie øl eller eksperimentere med det i hvert fald, fortsætter han.

Udviklingen er langt fra slut

En af de bryggerier, der for nylig er begyndt at producere alkoholfri øl, er Thisted Bryghus.

I april lancerede bryggeriet de første to af slagsen, og til 1. januar er der en mere på vej, fortæller administrerende direktør Aage Svenningsen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at alkoholfrie øl vil fortsætte med at vækste. Hvor stor en del af markedet de kommer til tage, er svært at sige, men vi er ikke færdige med at se en udvikling på det her marked. Tværtimod, siger han.

Mens der bliver solgt flere alkolfrie øl, ligger salget af almindelige øl fortsat stabilt i Damark. Det kan tyde på, at de alkoholfrie øl i højere grad afløser sodavand eller fungerer som et supplement til almindelige øl. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Tilbage i 2016 blev der solgt 3,9 millioner liter alkoholfri øl på landsplan, viser tal fra Bryggeriforeningen.

I 2021 var det tal steget til 7,3 millioner, og alt tyder på, at tallet vil stige yderligere i 2022.

Ifølge Bryggeriforeningen er det både store bryggerier og små bryggerier – mikrobryggerier, som de også kaldes – der er kommet med på bølgen.

Alkoholfrie øl er ellers sværere at lave, da man enten er nødt til at fordampe alkohol fra øllen og dermed risikerer at ødelægge aromastoffer - eller benytte en minimal grad af fermentering.

Tidligere i år kunne forskere på Københavns Universitet dog fremvise en ny og banebrydende metode, hvor man tilsætter en gruppe af små molekyler kaldet monoterpener, som kan give den tabte ølsmag tilbage.

Metoden ventes at kunne anvendes på alkoholfrie øl fra efteråret næste år, oplyser Sotirios Kampranis, en af forskerne bag, og det kan give salget yderligere et nøk opad.

Kan måske give mindre afhængighed

Mens der sælges flere alkoholfrie øl, ligger salget af almindelige øl fra bryggerier i Danmark fortsat stabilt på omkring 280 millioner liter om året.

Hos Bryggeriforeningen vil man dog ikke være kede af det, hvis nogle af de almindelige øl fremover bliver byttet ud med alkoholfrie alternativer.

- Hvor tit har man ikke siddet en aften og haft lyst til at hygge videre med venner eller familie, men samtidig ved man også godt, at man måske skulle man lade være med at tage en eller to mere. Her er så muligheden for at skifte over eller indlede en aften med alkoholfrie øl, siger Louis Honoré.

- Så længe at øllen smager godt, er det jo ikke altid, man har lyst til at koble alkohol sammen med det.

Også hos Blå Kors, som hjælper socialt udsatte og særligt mennesker med misbrug og deres pårørende, ser man positivt på udviklingen.

- Vi glæder os over, at udvalget af alkoholfrie øl bliver større, og at der dermed også er flere, der til frokost eller middage vælger at få alkoholfrie øl, siger generalsekretær Christian Bjerre.

Han håber, at flere vil bruge de alkoholfrie øl som erstatning for alkohol fremover.

- På sigt kunne man godt forestille sig, at når en større del af forbruget er alkoholfrit, så er det også med til at gøre, at der er færre, der bliver afhængige, og at der bliver færre alkoholskader, siger han.

Hvis du er mere til alkoholfrie drinks end alkoholfrie øl, kan du få gode tips her.