Slip hestekræfterne løs på de truede jyske heder.
Næsten en tredjedel af hederne er allerede forsvundet, men græssende heste vil være et godt værktøj til at genoprette den truede naturtype.
Forslaget kommer fra Peder Størup, som er manden bag hjemmesiden Naturbeskyttelse.dk
- Heste er hårdføre store dyr, som også spiser de grove vækster. I tidligere tider græssede der heste på hederne. I dag mangler vi den nøglefunktion fra de større dyr. Hvis vi igen begynder at bruge heste som naturplejere på hederne i større stil, så kan vi sikre, at mange af hederne ikke gror til.
- Så lad os slippe hestekræfterne løs på hederne, siger Peder Størup
I Danmark har vi de senere år haft tradition for at lade får pleje naturen på hederne, men der er altså brug for en kraftigere påvirkning fra større dyr, mener Peder Størup.
Filmen er optaget ved Skellerup ved Silkeborg. (Film Peder Størup / Naturbeskyttelse.dk)
En forskergruppe fra Aarhus og Københavns Universiteter slog for nyligt alarm over tilstanden på de jyske heder, som forskerne betegnede som 'overraskende dårlig'.
Ifølge forskerne skyldes den dårlige tilstand blandt andet, at der tilføres for meget kvælstof i form af luftbåren ammoniak fra landbruget. Det virker som gødning, der gavner græs og buske på bekostning af lyngen.
Græsning med store dyr som heste uden tilskudsfoder kan være en god hjælp, siger en af forskerne bag projektet, seniorrådgiver Jesper Leth Bak fra Aarhus Universitet.
- Græsning har flere effekter. Dels holder det buske og træer nede, og dels kan det være med til at fjerne næringsstoffer fra hederne, hvis det bliver tilrettelagt på den rigtige måde, siger han.
En anden fordel ved hestene er, at de er nemme at hegne ind og kan tage vare på sig selv i forhold til rovdyr ude på hederne. Derfor er det også en billig form for naturpleje.
Ikke meget erfaring med heste
På Randbøl Hede har skovrider fra Naturstyrelsen Inken Breum Larsen kun lidt erfaring med naturpleje med heste. I stedet bruger de får, geder og køer.
- Heste er sikkert en god idé sammen med andre dyr, fordi alle dyr græsser forskelligt. Der er ikke en one-size-fits-all-løsning til at redde hederne. Græsning kan ikke gøre det alene, siger hun.
Derudover kan heste give udfordringer, fordi de oftest er tamme.
- Heste vil ofte være opsøgende over for folk, der går på hederne, og vi vil helst ikke have, at dyrene går hen til folk, siger Inken Breum Larsen.
Derfor har de heller ikke planer om at satse mere på naturpleje med heste.