Thomas Højland på 35 år har skabt sit eget job.
Det ville han gerne. Men det var han næsten også nødt til.
For der er ikke ret mange at få, hvor han bor.
Selvom Danmark er i vækst, har yderkommunerne stadig ikke genvundet de jobs, som de tabte i finanskrisen for ti år siden.
Det viser en ny analyse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.
I Thomas Højlunds hjemkommune, Struer, mangler de stadig mere end hver femte arbejdsplads i forhold til før finanskrisen i 2008.
- Både min kone og jeg ville gerne tilbage hertil, hvor vi kommer fra, men vi var usikre på, om vi kunne få job, siger han.
https://infogram.com/1p1qxq6my31zjwamz69l35ndencxk125rq?live
Arbejdspladserne skabes tæt på byerne
Mens storbykommunerne omkring København og Aarhus har fået syv procent flere arbejdspladser end før finanskrisen i 2008, så har yderkommunerne i gennemsnit ni procent færre.
Værst ser det ud i Struer Kommune, hvor de har 23,3 procent færre arbejdspladser, hvis man sammenligner med niveauet før finanskrisen.
- Vi mistede en del private arbejdspladser for ti år siden, blandt andet på Bang & Olufsen. Det gør det svært at komme op på det samme antal, siger borgmester i Struer Niels Viggo Lynghøj (S).
Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi ved VIVE, er det ikke en udvikling krisen har skabt. Men krisen accelererede den.
- Der er nogle mønstre både i Danmark og internationalt, hvor den økonomiske aktivitet generelt rykker tættere på regionale eller nationale vækstcentrene, og jeg synes ikke, der er noget, der peger på, at det grundlæggende vil ændre sig, siger han.
Struer kæmper imod
I Struer gør de, hvad de kan for at kæmpe imod. Erhvervscenteret Businesspark Struer har skabt over 120 nye arbejdspladser, og de forsøger at skabe endnu flere.
- Vi arbejder for at øge bosætning i Struer Kommune, og arbejdspladser og bosætning hænger sammen, siger borgmesteren.
De seneste tre år er det da også gået en smule fremad, blandt andet fordi Businesspark Struer hele tiden tiltrækker nye virksomheder.
Thomas Højland, der er teknisk konsulent, startede sin egen virksomhed op for halvandet år siden. Han har ikke fortrudt sit valg om at skabe karriere et sted, hvor få andre gør det samme.
- De fordomme, vi havde om ikke at kunne få job, er blevet bragt til skamme. Jeg har også fået muligheden for at starte selvstændigt og fået hjælp til det, siger han.
- Jeg har ikke fortrudt det på noget tidspunkt, siger Thomas Højland.