40 år med kampvognskørsel og forhindringsbaneløb har tæret på Kurt Almestrand.
Den 58-årige overkonstabel kan ikke det samme, som han kunne engang. Faktisk har en knæskade helt sat en stopper for de fysiske udfoldelser.
- Bare det at skulle klatre op og ned af køretøjer kan jeg ikke. Jeg skal have en stige for at klare det, siger han.
Kurt Almestrand er ikke den eneste, der er udfordret af de fysiske opgaver i Forsvaret. For det kræver kræfter at kravle i forhindringsbanens mudder og deltage i kilometerlange stroppeture med oppakning.
Men når soldaterne kommer op i årene, bliver det for hårdt, og hvad skal der så blive af dem?
Dét er der i dag ikke noget klart svar på. Derfor er der behov for, at de 20.000 medarbejdere i Forsvaret får en seniorpolitik, mener Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).
- Det vigtigste er en anerkendelse af, at alder sætter sine spor, siger Kurt Brantner, der er fungerende formand for HKKF.
Seniorpolitik på vej
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er netop gået i gang med at forhandle med Forsvaret og de faglige organisationer om en seniorpolitik.
- Vi skal blive markant større i Forsvaret de kommende år. Vi har selvfølgelig brug for de unge og veltrimmede, der er klar til at tage ud i felten, men vi har også brug for den taktiske kunnen og erfaring, som man typisk har med en lidt ældre fødselsattest, siger ministeren.
Kurt Almestrand er heldig. Han har fået et mere skånsomt job på kasernen i Oksbøl. Nu er han blæksprutte og mentor for de unge, 'en alt-mulig'-mand.
- Det, synes jeg, er fantastisk, siger han begejstret.
Kurt Almestrand er også en undtagelse fra reglen, for langt de fleste ældre soldater er stadig en del af den operative styrke.
Det var Kurt Almestrand også indtil for et år siden, hvor han selv måtte tage initiativ og bede HR-afdelingen om et andet job, da han indså, at han ikke kunne holde til de fysiske udfoldelser.
Sådan bør det ikke være for dem, der kommer efter ham, mener Kurt Almestrand.
Han foreslår, at ældre soldater per automatik bliver spurgt, om de kan stadig kan klare opgaverne. Hvis ikke, skal de tilbydes noget andet.
- Nu har vi jo brugt hele vores arbejdsliv i Forsvaret. Så er det da ikke for meget forlangt, at man tager sig godt af os medarbejdere i den sidste tid på arbejdsmarkedet, siger Kurt Almestrand.
Poul Jensen (59 år) og Michael Olesen (57 år) har også arbejdet mange år i Forsvaret. Se her, hvordan Michael Olesen stadig må kravle op og ned af kampvogne.
Forsker: Brug erfaringerne
Det er på høje tid, at Forsvaret får en seniorpolitik. Det mener arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal fra Aalborg Universitet.
Faktisk er det meget usædvanligt ikke at gøre noget aktivt for de ældre medarbejdere, mener han.
- Når man skal rekruttere nye, kommende generationer til Forsvaret, hjælper det jo ikke, at man kan se, at det ikke er et særligt attraktivt sted, når man kommer op i årene, siger Laust Høgedal.
Spørger man overkonstabel Kurt Almestrand, er der da også kun fordele ved at udnytte hans og andre ældre soldaters sidste år på arbejdsmarkedet.
- Brug os nu, til det vi kan. Når vi ikke kan det fysiske længere, så brug den erfaring, vi har fået gennem mange år, opfordrer han.
Forsvarsministeren håber at præsentere en ny seniorpolitik i løbet af foråret.