Fiskerne kræver, at bestanden af sæler i Danmark skæres ned, da sælerne storspiser af fiskene og bider fiskernes net i stykker.
Men hvis der indføres jagt på sæler, kan det resultere i, at områderne med sejlforbud omkring landets sælreservater bliver udvidet. Blandt andet i et farvand som Limfjorden.
Sælerne bliver menneskesky
- Jagt og bekæmpelse af sæler vil helt sikkert betyde, at sælerne ændrer adfærd. De vil blive mere sky og får en længere flugtafstand til mennesker, siger Anders Galatius, som forsker i sæler og andre havpattedyr på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.
Danmark er internationalt forpligtet til at beskytte sælerne på deres ynglesteder. Hvis de bliver mere sky, så kan det blive nødvendigt at indføre større fredningszoner omkring sælreservaterne og dermed give nye begrænsninger for lystsejlerne, påpeger han.
Forholdene må ikke forringes for sælerne
- I et område som Limfjorden er der udpeget Natura 2000-områder, hvor vi ikke må forringe forholdene for de arter, som er med på udpegningsgrundlaget. I det her tilfælde er det sælerne, forklarer Anders Galatius.
De to sælarter vi har i Danmark, gråsæl og spættet sæl, har været fredet i mere end 38 år.
Fredningen har gjort sælerne så tillidsfulde over for mennesker, at vi generelt har fået meget bedre mulighed for oplevelser med sælerne langs de danske kyster.
- Hvis dyrene bliver mere sky på grund af jagt, så bliver der behov for større afstand mellem lystsejlerne og de banker, hvor sælerne yngler. Det vil medføre begrænsninger i sejladsen, siger sælforskeren.
Miljøminister afviser stadig jagt på sæler
På trods af fiskernes problemer, med den eksplosive fremgang af sæler i Østersøen og Nordsøen, har miljøminister Ida Auken foreløbig afvist fiskernes krav om at standen bliver reguleret.
DTU Aqua har netop sat et projekt i gang, der skal kortlægge sælernes skader på fiskeriet i hele Danmark. Projektet ventes afsluttet i 2015.