Butikkerne må ikke længere kræve gebyr af os, når vi betaler med kreditkort. Istedet skal de selv betale gebyret, ligesom de allerede gør, når vi bruger debetkort som f.eks. Dankort.
Det sker som følge af en ny lov, som trådte i kraft ved årsskiftet. Og den kan især blive dyr for butikker i turistområderne.
- Jeg frygter, at min butik kommer til at betale en stor del af det, siger Kim Poulsen, der driver en lille købmandsbutik i feriebyen Vorupør i Thy.
Tidligere måtte kunderne selv betale transaktions-gebyret, når de brugte Mastercard og andre kreditkort i købmandsbutikken i Vorupør. Nu står Kim Poulsen altså med regningen. Gebyret har ligget på mellem 0,9 og 1,75 procent af købet - afhængigt af, hvilken type kort kunden betalte med.
- Det har altid været meget, meget små beløb, og jeg har sjældent haft kunder, som har betalt ret meget mere end en tier ad gangen, fortæller han.
Men mange bække små, gør som bekendt en stor å, siger Kim Poulsen, der får svært ved at hente udgiften til kreditkortene ind på anden vis. Han anslår, at det i hans lille butik i alt beløber sig til en ekstraudgift på 10.000 kroner om året.
- Så kan du sige, at jeg bare kunne sætte prisen på rundstykker op med 50 øre. Men det kan man jo ikke bare, mener han.
Han tilføjer:
- For det første ville det være urimeligt, at det skal være dem, der køber rundstykkerne, som skal betale for dem, der bruger kortene. For det andet så har markedet bestemt, hvad prisniveauet er på rundstykker. Så det er ikke helt så enkelt bare at lægge gebyrer over på varerne.
Forbuddet mod at opkræve gebyr på betalingskort bliver indført som en konsekvens af EU-forordning - trods dansk modstand.