Mange tager sikkert en tur i skoven med det formål at koble fra og være alene. Men man kan ikke være sikker på, at gåturen eller frokosten i det grønne ikke bliver registreret af overvågningskameraer.
I Stråsø Plantage i Vestjylland har Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum placeret 11 vildtkameraer, hvis formål blandt andet er at registrere ulvens færden.
Det har vakt så meget utilfredshed hos blandt andre Marius Maarbjerg, at han har klippet et kamera ned og hængt en seddel med sit telefonnummer i stedet.
- Jeg vil gerne have dialog med dem, som mener, de kan tillade sig at lave optagelser i offentlige rum, siger han.
For ham er det underordnet, hvem kameraet tilhører, da kameraerne ikke skelner mellem, om det er et menneske eller en ulv, det fanger.
Vildtkonsulent i Naturstyrelsen Jens Henrik Jakobsen påpeger, at Naturstyrelsen har tilladelse til kameraerne, og at der bliver skiltet med overvågningen. Og selv om det er ulovligt for private at hænge kameraerne op, så fraråder han, at man selv begynder at klippe dem ned.
- Det er selvtægt. I stedet skal man henvende sig til os, og så vil vi formentlig tage kameraet ned, siger Jens Henrik Jakobsen.
Steffen Troldtoft, som bor midt mellem flere vestjyske plantager, mener ikke, at det gør nogen forskel, om der er givet tilladelse eller ej.
- Vi skal have lov til at gå i fred. Idéen om, at alle kan hænge overvågning op, er afskyelig, siger han.
Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen kan dog godt følge de lokales kritik af, at det ikke er rart at føle sig overvåget.
- Det er altid en afvejning, men vi har fået tilladelse, og vi administrerer 8-9.000 hektar. Så der er god mulighed for en gåtur uden at føle sig overvåget, siger vildtkonsulenten.