Fodlænke til udviste udlændinge er teknisk muligt

Det kan godt lade sig gøre at udstyre personer på tålt ophold med en GPS-fodlænke. Teknologien er allerede opfundet, lyder det fra Kriminalforsorgen.

Overvågning 24 timer i døgnet med en GPS-fodlænke er i orden i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. (Foto: © Andreas Beck, Scanpix)

Døgnovervågning med GPS-fodlænke af personer på tålt ophold er teknisk en mulighed.

Det siger it-direktør i Kriminalforsorgen Lars Vinther, efter der har været debat om netop fodlænker til de afviste asylansøgere og personer på tålt ophold, der bor på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Det er Enhedslisten, der har foreslået, at man tilbyder beboerne på centeret en fodlænke som et frivilligt alternativ til centerets opholds- og meldepligt. Et forslag, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist, fordi de tekniske udfordringer ifølge hende er for store.

Det passer dog ifølge Lars Vinther ikke:

- Det er jo ikke noget nyt, vi skal ud at opfinde. Teknologien er allerede i dag ret udbredt i flere vestlige lande, siger han.

Lars Vinter anerkender, at der tidligere har været problemer. For to år siden gennemførte Kriminalforsorgen et forsøg med GPS-fodlænke, der viste, at der var problemer med batteriets levetid og signaltab.

- Der er nye produkter, hvor der også er mobiltelefonsignal i. Hvis vi laver kombination af GPS og mobilsignal, så vil vi kunne følge folk betydeligt længere og tættere end tidligere, siger han.

GPS-teknologien bliver allerede brugt i Tyskland, Østrig, Spanien, Finland, Holland og Belgien.

Kriminalforsorgens kontrakt på fodlænker med leverandøren KMD udløber i år. Derfor er fodlænkesystemet netop sendt i et nyt udbud.

I udbuddet bliver virksomhederne også bedt om at byde på en GPS-udvidelse af systemet.