Strandfoged Ivan Nygaard Jensen spærrede øjnene op, da han og konen forleden dag var ude at gå på Græm Strand syd for Thorsminde.
Der lå nemlig en død havskildpadde.
- Ingen af os, der er kommet herude igennem mange år, har nogensinde set sådan en før, fortæller han.
- Det var både en spændende og alarmerende oplevelse. Men et utroligt flot dyr.
Det er ikke den eneste skildpadde, der er skyllet op langs Vestkysten på det seneste. Det er den femte siden starten af december, bekræfter chefbiolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium.
En lang rejse
Skildpadderne er af arten uægte karette og hører normalt hjemme i Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean. Men hvordan er de så endt langs med Vestkysten?
På grund af klimaforandringer, vurderer Kristina Ydesen.
- Hvis der er klimaforandringer på deres hjemegne, kan de blive slået af kurs og havne i have, hvor de så bliver påvirket af kuldechok, fortæller hun.
- Når de får et kuldechok, kan de ikke selv styre, hvor de flyder hen, og det kan være derfor, de er endt herovre.
Undersøgelser venter
Ivan Nygaard Jensen og konen tog den døde havskildpadde med hjem og lagde den i fryseren. Han fik talt med en vildtkonsulent om, hvad der nu skulle ske med den.
Den bliver nu sendt til Naturhistorisk Museum i København. Her vil man undersøge skildpaddens DNA, så man kan kortlægge dens rejse.
Da det ligner, at havskildpadderne fortsætter med at skylle på land langs Vestkysten, er chefbiolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium begyndt at tænke på, om vi i Danmark skal have et passende beredskab til at varetage opgaver som disse. I dag er der ikke en fast måde at håndtere havskildpadderne på - i modsætning til, hvis der var tale om en sæl eller en hval, fortæller Kristina Ydesen.
Den uægte karette er klassificeret som en sårbar art på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s rødliste.