Eksperter: Fiskerikrise kunne være undgået

Den aktuelle fiskerikrise kunne måske være undgået, hvis man forhandlede fiskekvoter på en anden måde i EU. Det siger to uafhængige danske fiskerieksperter.

Der er stadig ingen adgang for danske fiskekuttere i norsk farvand. Fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge genoptages i denne uge. Arkivfoto. (Foto: © Villy Vestergaard DR Jylland)

Danske fiskere har siden nytår været udelukket fra norsk farvand, og det har skabt katastrofestemning i hele fiskerierhvervet.

Men fiskerikrisen kunne muligvis være undgået, lyder det fra to uafhængige danske fiskerieksperter.

- Processen trækkes ud på grund af de langstrakte politiske forhandlinger om fiskekvoterne. Det kunne gøres meget hurtigere, siger professor Niels Vestergaard, som leder center for fiskeri og aquakultur på Syddansk Universitet.

Biologisk rådgivning bør bruges bedre

Inden forhandlingerne om næste års fiskekvoter starter, skal den biologiske rådgivning om fiskebestandene være klar. Det kan den ikke være før i oktober eller november, hvis den skal være helt aktuel og fagligt i orden, forklarer professor Niels Vestergaard. 

- Hvis man derefter mere direkte brugte biologernes rådgivning og fordelte de anbefalede fangstmængder mellem landene, så kunne man langt hurtigere få kvoterne på plads. Og måske undgå at situationen går i hårdknude rent politisk, som det er sket i år, siger han.

Men det ønsker hverken politikerne eller fiskerne, fortæller professoren.

Politikerne har brug for fleksibilitet

Jesper Raakjær, der er professor i Marin Forvaltning på Aalborg Universitet tror heller ikke på, at politikerne er klar til at ændre systemet.

- De vil ikke miste deres manøvrefrihed. Der er også mange andre hensyn end de rent biologiske, når kvoterne skal fastsættes. Både sociale og økonomiske. Derfor har politikerne brug for en vis fleksibilitet, tilføjer professor Jesper Raakjær.

Fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge genoptages i denne uge i den skotske by Edinburgh.