Efter fem års forsinkelse: Nu åbner Vestjyllands nye supersygehus

Regionshospitalet Gødstrup skal erstatte hospitalerne i Holstebro og Herning.

Se en droneoptagelse af det nye akuthospital i Gødstrup ved Herning. Dronefotograf: Claus Rud - DR

Klokken 5.00 i morges åbnede akutmodtagelsen på det nybyggede hospital i Gødstrup ved Herning.

Dermed har midt- og vestjyderne fået et splinternyt hospital, som afløser de to gamle sygehuse i henholdsvis Holstebro og Herning.

- Det er rart at være i mål og helt fantastisk, siger hospitalsdirektør Poul Michaelsen fra Regionshospitalet Gødstrup.

Det 7 etager høje og 145.000 kvadratmeter store Regionshospitalet Gødstrup har kostet 3,15 milliarder kroner.

Siden første spadestik blev taget på en bar mark vest for Herning i 2012, har beløbet været lige så urokkeligt, som de cirka 4.000 pæle, som er banket i jorden under hospitalets fundament.

Hvilket undervejs har udfordret både tidsplan og byggeplaner, når licitationer blev dyrere end forventet.

- Der er ingen tvivl om – for at sige det på vestjysk – at det har været træls, når vi har skulle skuffe borgere og vores personale med informationer om, at vi nu er forsinkede. Eller må udsætte på grund af kritiske fejl og mangler, siger hospitalsdirektør Poul Michaelsen.

Hele seks gange er ibrugtagningen af det nye hospital blevet udsat. Oprindeligt skulle hospitalet have taget imod de første patienter i 2017.

Der er også undervejs blevet sløjfet en del af de ønsker, man havde til det store hospitalsbyggeri.

Blandt andet er 508 enestuer undervejs skåret ned til 409. Hospitalets facader og tag skulle have været belagt med forskellige græsser, der kunne opsuge regnvand. Det er ændret til det billigere materiale tagpap. Hospitalskøkkenet er blevet mindre og det samme er højden på dørene.

Det var de to venstrepolitikere Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen, som under valgkampen i 2017 lancerede idéen om at bygge fire nye akuthospitaler i Danmark. (Foto: © Linda Kastrup/Linda Henriksen/Ritzau Scanpix)

Det var ønsket om at give sygehusstrukturen i Danmark et løft, der i 2008 førte til beslutningen om, at staten skulle investere 41,4 milliarder kroner i nyt sygehusbyggeri over de næste 10-15 år. Dertil kom en række sygehusbyggerier, som regionerne finansierede på egen hånd.

Visionen var – og er – at 20 akuthospitaler fordelt i hele Danmark skal sætte patienten i centrum.

Det skal blandt andet ske ved at lave smartere arbejdsgange med ny teknologi, udnytte laboratorier og teknisk udstyr bedre, indlægge patienterne på enestuer, så risikoen for sygehusrelaterede infektioner bliver mindre – og ikke mindst undgå, at både patienter og personale skal flyttes mellem hospitaler.

En situation, som de kender særdeles godt til i det vestjyske sygehusvæsen, hvor der indtil nu har ligget hospitaler i både Holstebro og Herning. Ofte har både personale og patienter måtte køre de godt 40 kilometer mellem de to byer.

- Vi har gennem mange år haft to sygehuse med hver deres specialer. For eksempel urinvejskirurgi på den ene og organkirurgi på det andet. Så vi er vant til at flytte patienter mellem to matrikler, siger overlæge Rikke Mærkedahl fra anæstesiafdelingen i Herning.

Sygeplejerske og flyttekoordinator Betina Nielsen peger også på, at det kun bliver en fordel for patienterne, at alle specialer nu samles ét sted, fordi de så ikke længere skal flyttes med ambulance mellem sygehusene.

- Og så får alle enestuer, som giver større privatliv for den enkelte patient. De pårørende får mulighed for at overnatte på stuen, hvor der er sofaer, de kan sove i. De pårørende vil ikke være i vejen, som det kan være, hvis man for eksempel ligger på en 3-sengs stue, siger hun.

På urinvejskirurgisk afdeling er Maiken Howard ledende overlæge. Hun glæder sig til at flytte fra et nedslidt hospital til splinternye omgivelser.

- Vores afdeling har boet i gamle bygninger. I laboratoriet trækker det ind ad vinduerne om vinteren. I nogle år har det ikke været acceptabelt at arbejde i, siger hun.

Syv uger til at flytte hospital i drift

Ti år har det taget at bygge Regionshospitalet Gødstrup. Men selve ibrugtagningen tager kun syv uger.

Flytningen af inventar, patienter og personale er lagt i hænderne på det canadiske flyttefirma HCR, Health Care Relocation, som er specialister i at flytte netop hospitaler.

Flytteopgaven er dog denne gang i en liga for sig, fortæller underdirektør i HCR, Jason Mitchell.

- Hvis du tager ét hospital, vil det blive betragtet som en stor flytteopgave for os. Her skal vi flytte to hospitaler med få ugers mellemrum. Det kræver mere mandskab og flere flyttebiler, siger han.

Der er cirka 40 kilometer fra Holstebro til Regionshospitalet Gødstrup. Netop afstanden til det nye akuthospital førte til mange protester mod placeringen. Siden er en motorvej mellem Holstebro og Herning anlagt for at bringe køretiden ned. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Der er lagt en minutiøs plan for, hvornår inventar, medicinsk udstyr, personale og patienter skal rykke fra de gamle sygehuse til Gødstrup. Man begyndte for to uger siden med det inventar, som man bedst kunne undvære i Holstebro – for eksempel mødelokaler – og i dag slutter man med de indlagte patienter.

Om tre uger gentages operationen, når hospitalet i Herning skal rømmes. Og fra 21. marts er Regionshospitalet Gødstrup i fuld drift.

- På verdensplan rangerer denne opgave som en af de mest komplekse flytninger, man kan opleve, siger Jason Mitchell.

Professor: Byggeri er en ubetinget succes

Professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet var i sin tid rådgiver for regeringen, da beslutningen om fremtidens hospitaler skulle vedtages.

Han har endnu ikke selv besøgt Gødstrup, men har fulgt byggeriet på afstand. Ikke mindst den megen kritik, der har været af forsinkelsen på hele fem år.

Regionshospitalet Gødstrup er bygget på bar mark i Gødstrup ved Herning. (Foto: © Mark Dyer, DNV Gødstrup)

Alligevel mener han, at byggeriet på mange måder er en ubetinget succes.

- Selv om der har været udsættelser og forsinkelser, når man nogenlunde igennem til tiden. Vi skal huske, at det er et kæmpestort byggeri. I 2022-kroner er det tæt på 4 milliarder kroner. At få det bygget, afviklet og så videre kræver planlægningsmæssigt rigtig meget.

- Hospitalet er spritnyt og med en fælles akutmodtagelse bemandet med speciallæger. Ingen tvivl om, at det kvalitetsmæssigt er et fremskridt. Så jeg tror faktisk, at man i Nordvestjylland kan glæde sig til et rigtig godt hospital, der nu tages i brug, siger han.