Danmarks nok mest omtalte slagteriarbejder - somaliske Mohamed Ibrahim fra Thisted - har fået sin opholdstilladelse i Danmark forlænget med to år.
Det besluttede Flygtningenævnet mandag.
- Det er fandme en god dag i dag, lyder det bramfrit fra Mohamed Ibrahim.
23-årige Mohamed Ibrahim kom til Danmark i 2013, og det seneste år har været turbulent for den somaliske slagteriarbejder. I slutningen af 2017 besluttede Udlændingestyrelsen nemlig at inddrage hans opholdstilladelse.
Mohamed Ibrahim er en af 929 somaliere, som i løbet af 2017 og 2018 enten har fået inddraget sin opholdstilladelse eller ikke har fået den forlænget, fordi Udlændingestyrelsen vurderer, at forholdene i Somalia er blevet mere sikre.
Lovgivning strammet løbende
Mohamed Ibrahim har siden sommeren 2016 haft fast arbejde på slagteriet Tican i Thisted. Flere gange har han troet, at han opfyldte kravene til ophold, men de muligheder er løbende blevet lukket med strammet lovgivning.
Eksempelvis var to års fast arbejde tidligere nok til en opholdstilladelse, men den kattelem blev lukket.
I starten af 2018 sørgede arbejdspladsen for et skifte ham til natholdet, så han kunne komme over den såkaldte beløbsgrænse på 418.000 kroner om året, så han fik 422.000 kroner.
Men muligheden for en opholdstilladelse efter den paragraf blev dog fjernet, da Mohamed Ibrahims høje løn var afhængig af tillæg og akkord - og dermed opfyldte han alligevel ikke kravene til ophold efter beløbsgrænsen.
Sag blev behandlet efter gamle regler
Men Mohamed Ibrahim fik medhold på grund af sin ekstraordinære indsats for at integrere sig i Danmark ved blandt andet at have haft arbejde i 2,5 år på slagteriet Tican.
- Jeg har været bange og stresset. Jeg fik min opholdstilladelse tilbage, og jeg er meget glad, lyder det lettet fra Mohamed Ibrahim.
Dommerne voterede i halvanden time, og ifølge hans advokat Julia Jensen var Mohamed heldig.
- Han fik resultatet før begrundelsen, og så faldt korthuset sammen. Han græd, så han ikke kunne høre mere, fortæller hun.
Mohamed fik kun forlænget sin opholdstilladelse, fordi sagen blev behandlet efter de gamle regler.
- Dommeren gjorde i afgørelsen meget ud af at forklare, at sådan ville det ikke være fremadrettet, hvis vi ikke var kørt under de gamle regler. Og dommeren sagde rent ud, at så ville Mohamed ikke have fået forlænget sin opholdstilladelse på baggrund af den tilknytning, han har, fortæller Julia Jensen.
Folketinget har netop gennemført en lovstramning, som betyder, at der fremover vil blive lagt mindre vægt på tilknytning til for eksempel arbejdsmarkedet.
Og inddragelse af opholdstilladelsen skal kun undlades, hvis det direkte er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.
SAGEN KORT
- •
December 2017: Slagterimedarbejder Mohamed Ibrahim får inddraget sin opholdstilladelse, fordi Udlændingestyrelsen vurderer, at sikkerheden i Somalia er forbedret. Der er dog en kattelem i form af to-årsreglen, som betyder, at Mohamed måske alligevel kan få forlænget sin opholdstilladelse.
- •
5. januar 2018: Mohameds arbejdsplads Tican i Thisted flytter ham til natholdet, så han kommer over den såkaldte beløbsgrænse (418.000 kroner) og tjener 422.000 kroner om året, og så han måske kan få opholdstilladelse via den ordning.
- •
5. marts 2018: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på vej med stramning, så to års fast arbejde ikke længere giver opholdstilladelse.
- •
14. marts 2018: Det bliver afgjort, at Mohamed alligevel ikke opfylder kravene til at få opholdstilladelse efter beløbsordningen, fordi hans løn på 422.000 kroner afhænger af en akkord som natarbejder.
- •
18. marts 2019: Mohamed får alligevel sin opholdstilladelse forlænget. Han får opholdstilladelse efter de gamle regler, hvor Flygtningenævnet vurderede, at han har gjort en "ekstraordinær indsats" for at integrere sig i det danske samfund. Blandt andet ved at tale dansk, være med i den lokale fodboldklub og ved at arbejde.