Danske ulve ramt af 'kryptisk høj' dødelighed: Ministre beskyldes for medansvar

Forskere kritiserer ministre for indirekte accept af selvtægt.

Siden 2014 er ni ulve af uforklarlige årsager forsvundet i Danmark. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR)

9 ud af 24 ulve i Danmark er forsvundet på mystisk vis og formodes at være døde.

Forskere fra Aarhus Universitet kalder det en 'kryptisk høj dødelighed', og nu anklager de de tre seneste miljøministre for at have et medansvar.

De har nemlig alle udtalt, at de helst ikke havde set ulven komme til Danmark.

Det kan nemlig forståes som en indirekte accept af selvtægt mod ulven, mener seniorforsker hos institut for biosciense ved Aarhus Universitet, Hans Peter Hansen.

- Det kan have den effekt, at nogle tolker det som i orden, at nogen tager livet af ulve, siger han.

Forskergruppens kritik er sendt ud i et notat til Miljøstyrelsen, hvor de blandt andet kritiserer nuværende miljøminister Lea Wermelin (S) for udtalelser som denne:

- Jeg så også helst, at vi ikke havde ulven i Danmark. Men når den nu er her, så siger vi, at vi skal hjælpe de husdyrholdere, som har husdyr tæt på, hvor ulven bor, sagde Lea Wermelin i efteråret 2019 til TV-avisen.

Og tidligere miljøminister Jakob Ellemann-Jensens (V) formulering i 2018:

- Ulven er i Danmark, og jeg havde hellere set, at den ikke var kommet. Nu er den her, og så skal vi finde ud af, hvordan vi håndterer det.

Ud over Wermelin og Ellemann-Jensen har Esben Lunde Larsen (V) også haft samme holdning.

Det er blandt disse udtalelser i TV-avisen fra Lea Wermelin (d 28. oktober 2019), samt Jakob Ellemann-Jensen (21. juni 2018), som forskerne kritiserer.

Lokal undren

Annemette Grønkær Andersen bor ved Idom, som er midt i det vestjyske ulveland. Hun og familien har set ulvespor i deres indkørsel og ulvelort tæt på deres hus.

Annemette Grønkær Andersen har set spor af ulve i sin indkørsel. (Foto: © Michael Lyck Poulsen, DR)

Hun har været med i Projekt Ulvedialog, som gik ud på at skabe forståelse mellem tilhængere og modstandere af det store rovdyr.

- Der er stadig for og imod, og det vil der altid være. Men i lokalsamfundet er der ro. Det er ikke et emne, vi taler om længere. Så det er ikke så hot længere, siger Annemette Grønkær Andersen.

Hun undrer sig lige som forskerne over, at ni ud af 24 danske ulve er sporløst forsvundet.

- De forsvinder jo ikke op i den blå luft. Så det er da meget mærkeligt. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi her i lokalsamfundet har nogle, som kunne finde på at udøve selvtægt.

Politikere valgt til at have mening

Ulveforskere fra Aarhus Universitet formoder, at de forsvundne ulve er døde af ukendte årsager, fordi man registrerer ulvenes dna-spor, når de vandrer mellem Danmark og Tyskland.

I notatet til Miljøstyrelsen kalder forskerne det for en 'kryptisk høj dødelighed' - og med de tre miljøministres udtalelse om, at de ikke ønsker ulven i Danmark, mener forskerne, at ministrene svigter deres ansvar for beskyttede arter som ulven.

- Ord har en betydning, og det gælder også, når man sidder i en position som miljøminister. Folk lytter til, hvad der bliver sagt og tolker på det. Og der er det ikke utænkeligt, at der ikke er nogen, der kan forstå, at det ikke er et oplæg til selvtægt, siger forsker ved Aarhus Universitet, Hans Peter Hansen.

Politikere er jo valgt til at sige deres mening. Er det ikke i orden, at de giver deres personlige betragtning, når de bagefter siger, man skal passe på ulven?

- Jo bestemt. Vi gør det klart i notatet, at politikere er valgt til at have meninger og give udtryk for dem. Men alting har en konsekvens. Som siddende miljøminister har man et ansvar for at håndhæve den naturforvaltning, som man nu engang har besluttet politisk. Men når man kommer med den slags udmeldinger, så kan det misforståes, siger Hans Peter Hansen.

I Idom i ulveland bakker Annemette Grønbæk Andersen op om forskernes kritik.

- Jeg kan godt forstå, at forskerne er frustrerede over, at der er tre ministre, der har udtalt sig på en måde, der kan misforståes. Det kan jeg godt forstå, de synes, er uheldigt. Det synes jeg også, siger Annemette Grønbæk Andersen.

I et skriftligt svar til DR skriver Lea Wermelin.

- Jeg har aldrig og vil aldrig opfordre til selvtægt. Jeg gentager gerne, at jeg helst så, at ulven ikke var kommet til Danmark, fordi vi er så lille et land. Jeg kan godt forstå bekymringerne lokalt, og derfor skal vi hjælpe de husdyrholdere, som oplever ulveangreb på deres husdyr.

- At det skulle være at opfordre til selvtægt, synes jeg ærlig talt er at stramme den ud over det rimelige, og i mine øjne polariserer det kun debatten, når man ikke giver plads til forskellige holdninger. Vildtforvaltningsrådet arbejder på en ny forvaltningsplan, og deres anbefalinger ser jeg frem til at modtage, skriver Lea Wermelin.

Jakob Ellemann-Jensen har ingen kommentarer til sagen.

Opdateret klokken 13.05 med skriftligt svar fra Lea Wermelin.