(Artikel opdateret 23/9: Medvirkende er taget ud efter henvendelse)
Med et enkelt pust i hvert næsebor kan du nedsætte sandsynligheden for, at dit barn bliver ramt af influenza til vinter.
Det lyder umiddelbart let, nemt og fristende for mange.
Men der er flere forældre, der er i tvivl, om det er en god idé at lade poderne vaccinere, når det bliver muligt fra den 1. oktober. Eller vælger at sige nej tak til tilbuddet.
En af dem Elise Rabjerg, som er mor til tre.
- Vi har overvejet det kort derhjemme, men er nok kommet frem til, at vi nok ikke skal have vaccineret vores børn. Generelt vil vi gerne vaccinere vores børn, men lige præcis influenza, ja altså. Det er jo bare lige et par dage, og så er børnene over sygdommen, siger hun.
Børn bliver sjældent alvorligt syge af influenza
Sidste år fik 28 procent af alle danske børn i målgruppen 2 til 6 år en vaccination mod influenza.
Og det var altså en fornuftig beslutning, mener Jens Peter Nielsen, der er cheflæge på Regionshospitalet i Viborg.
For børn mellem to og seks år omgås typisk mange mennesker, og de har derfor en stor kontaktflade. Det betyder, at de kan nå at smitte mange med influenza, før de kommer hjem under dynen.
Derfor er det ’en stor fordel for samfundet’, hvis børnene bliver vaccineret, forklarer han.
- Måler vi bivirkningsprofilen fra influenzavaccinationen op imod, hvad vi som person, samfund og familie får ud af den, så synes jeg roligt, at vi kan anbefale vaccinationen.
- Vi frygter altid, om vi kan håndtere tingene på hospitalerne, når vi rammer toppen af en sygdomsperiode. Så alt, hvad vi kan gøre for at forebygge, er en god ting, siger han og understreger, at han endnu har til gode at møde et barn, der har fået slemme bivirkninger efter en influenzavaccination.
Sidste år undgik flere end 70 procent af de vaccinerede børn at blive smittet med influenza.
Om tallet bliver lige så højt i år, er svært at sige, siger Lasse Skafte Vestergaard, der er afdelingslæge og leder af influenzateamet hos Statens Serum Institut.
Sidste års tal var nemlig højt.
Men selvom det er svært at spå om effekten - og fremtiden - så mener han alligevel, at det er en god idé at lade børnene vaccinere. Også selvom det er de færreste børn, der bliver meget syge af influenza.
- Dem, der oftest bliver alvorligt syge af influenza, er personer, der er svækket i forvejen. Det er typisk ældre, personer, der har andre underliggende sygdomme, gravide og helt små børn. Det er dem, vi særligt gerne vil beskytte, forklarer han.